5 December 2020

Kobani: De Syrische revolutie en de Koerdische beweging

De strijd om de Koerdische stad Kobani heeft wereldwijd de aandacht getrokken. Maar wie zijn de verdedigers van Kobani en waar streven zij naar? En wat is het verschil tussen de politieke organisaties van Koerdisch links en de overheid van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak? De Koerden zijn verspreid over Syrië, Iran, Irak en Turkije en strijden al decennialang voor zelfbeschikking.

Deze brochure schetst de politieke verhoudingen binnen de Koerdische beweging en het streven van Koerdisch links. Te midden van de burgeroorlog in Syrië is de Koerdische linkse beweging begonnen aan een experiment in democratie en zelfbeheer. Deze unieke ervaring werd mogelijk gemaakt door de Syrische revolutie en is een bron van hoop voor het Midden-Oosten. De internationale linkse beweging moet solidair zijn met deze beweging en zich verzetten tegen de criminalisering van Koerdische organisaties als de PKK.

De inleiding

Vorig jaar bracht Grenzeloos de brochure 'Links en de Syrische revolutie' uit. De schrijvers van de artikelen in die brochure betoogden dat de Syrische revolutie een volksbeweging was die streefde naar zelfbeschikking. Nu, eind 2014 duurt de strijd in Syrië voort en hebben fundamentalistische krachten steeds meer invloed verworven met als meest opvallende voorbeeld de opkomst van Islamitische Staat (IS). Jihadistische bewegingen als IS of aan Al Qaida gelieerde groepen als Jabhat Al-Nusra staan tegenover de progressieve uitgangspunten van de Syrische en Arabische revoluties die begonnen als volksopstanden voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid. Toch zijn dit soort bewegingen steeds meer het beeld van de oppositie in Syrië gaan bepalen.

De artikelen in deze brochure behandelen de evolutie van de Syrische opstand, met bijzondere aandacht voor de rol van de Koerdische beweging. De belegering van de Koerdische stad Kobani door IS heeft wereldwijd de aandacht getrokken. Dankzij de Syrische revolutie heeft de Koerdische beweging in delen van Syrië, waaronder in Kobani, de kans gekregen om autonome structuren van zelfbestuur op te bouwen. Deze structuren verdienen solidariteit en steun in hun strijd tegen reactionaire groepen als IS.

In het eerste artikel in de brochure gaat Daniel Princen in op de Koerdische strijd en de verschillende Koerdische organisaties. Daarna schetst Gilbert Achcar hoe de Syrische revolutie verband houdt met de opstanden en omwentelingen in de rest van de regio. Aan de huidige instabiliteit ligt het falen van het oude regime om een uitweg te vinden uit sociaaleconomische stagnatie ten grondslag. Zolang er niet zo'n uitweg gevonden is, stelt Achcar, zal de situatie geen nieuw evenwicht kunnen vinden.

In de derde tekst schetst Florian Wilde de evolutie van de belangrijkste stroming van Koerdisch links, de PKK en haar zusterorganisaties, en hun rol in de Koerdische beweging. Wilde pleit ervoor dat links zich verzet tegen het verbod op de PKK als terroristische organisatie.

Harald Etzbach plaatst de verdediging van het democratische experiment in de Koerdische regio in Noord-Syrië in de context van de opstand in de rest van het land. Etzbach betoogt dat het experiment in de Koerdische gebieden alleen kans van slagen heeft in combinatie met progressieve krachten in de rest van Syrië. In het artikel 'Kobani, de Koerdische zaak en de Syrische revolutie: een gedeeld lot' verdedigt Joseph Daher van de Syrische Revolutionair Linkse stroming een vergelijkbare opvatting.

Midden-Oosten expert Kamran Matin plaatst de ontwikkelingen in de Koerdische regio Rojava in historisch perspectief. Hij bespreekt de rol van mogendheden als de Verenigde Staten en Turkije en de recente ontwikkelingen in Rojava.

Ten slotte herdrukken we in deze brochure de verklaring 'Solidariteit met Kobani! Steun het Koerdische verzet!' waarin linkse organisaties oproepen tot solidariteit met de Koerdische bevrijdingsstrijd.

U kunt de brochure hier bestellen of downloaden.

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren