Met kernenergie gaan we de opwarming van de aarde niet stoppen. Schone energie neemt het voortouw in het energiesysteem van de wereld, want kernenergie is niet alleen een te dure remedie tegen klimaatverandering, maar het is ook nog eens veel te traag. Dit blijkt uit het World Nuclear Industry Status Report 2019.
"Het klimaat stabiliseren is urgent, kernenergie is traag", zegt Mycle Schneider, hoofdauteur van het rapport. De auteurs van het rapport zijn ervan overtuigd dat het tijdperk van gecentraliseerde, inflexibele steenkool- en kernenergieproductie ten einde loopt. Kernenergie verliest terrein aan hernieuwbare energiebronnen, zowel qua kosten als capaciteit.
Langzaam
Volgens het rapport is een van de grootste hindernissen voor nieuwe kernenergie de tijd die nodig is om een centrale te bouwen. Het rapport becijfert dat de gemiddelde bouwtijd voor reactoren sinds 2019 iets minder dan 10 jaar is. Dat is ruim boven de schatting van de nucleaire brancheorganisatie de World Nuclear Association (WNA), die ons wil doen geloven dat het 5 tot 8,5 jaar betreft. De productie van kernenergie groeide vorig jaar met slechts 2,4%, terwijl het volume van zon- en windenergie respectievelijk met 18% en 29% groeiden. De extra tijd die kerncentrales nodig hebben om gebouwd te worden, hebben negatieve gevolgen voor de Parijs-doelen, omdat bestaande kolen- en gascentrales CO2 blijven uitstoten in afwachting van vervanging. "Om het klimaat te beschermen, moeten we CO2 reduceren tegen de laagste kosten en in de minste tijd," zegt Schneider.
Duur
Kernenergie is ook erg duur. Volgens het rapport zijn in het afgelopen decennium de genormaliseerde kosten voor zonne-energie gedaald met 88% en voor wind met 69%. Voor kernenergie zijn deze kosten met 23% gestegen. Veel reactoren kunnen nu al niet op de dagelijkse elektriciteitsmarkten concurreren met hernieuwbare energiebronnen. In de toekomst zal dit niet veranderen. Zelfs als er wereldwijd een CO2-prijs wordt ingevoerd, zou kernenergie qua kosten op den duur niet kunnen opboksen tegen hernieuwbare energiebronnen.
Om klimaatverandering en opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten er snelle, schaalbare en in massa geproduceerde oplossingen zoals zonne- en windenergie worden geïmplementeerd, door verschillende actoren met weinig institutionele voorbereiding.
World Nuclear Industry Status Report
Het World Nuclear Industy Status Report (WNISR) werd voor het eerst in 1992 gepubliceerd. Het is een grondige beschrijving van de werkelijke stand van zaken in de wereld van de kernenergie. Vanaf 2004 verschijnt het rapport jaarlijks. Het beoordeelt in detail de prestaties (heden en verleden) van de nucleaire industrie. Het rapport van 2019 beschrijft op 323 pagina's de status en trends van de internationale nucleaire industrie en analyseert de potentiële rol van kernenergie als een optie om klimaatverandering tegen te gaan. Onder meer acht interdisciplinaire experts uit zes landen hebben bijgedragen aan het rapport.
Dit rapport is zeer belangrijk omdat gepresenteerde cijfers in het verleden vaak onbetrouwbaar zijn gebleken. De IAEA, het VN-agentschap dat kernenergie zowel moet controleren als promoten overdrijft al jaren het aantal reactoren dat in aanbouw zou zijn evenals presetaties van reactoren in werking. Door centrales op te nemen waarvan de bouw ooit begonnen is maar waaraan de werkzaamheden al lang zijn stilgelegd wordt de indruk gewekt dat kernenergie in de wereldwijde energiemix groeit. Media nemen dit vaak over. De WNISR rapporten kijken naar de werkelijke situatie en benoemen die, onderbouwt met bronnen en geïllustreerd met simpele maar effectieve visualisaties.
Wil je meer weten? Klik hier voor meer feiten en cijfer of ga naar World Nuclear Industry Status Report 2019.
Dit artikel is overgenomen van de site van wise (world information service on energy)
Reactie toevoegen