Mijn intuïtie zegt me…

“Mijn intuïtie zegt me dat een verbod op prostitutie misbruik van vrouwen zal verminderen.” Aldus Gert-Jan Segers op Radio Eén op 9 april. Nou heb ik moeite om volwassen mensen die in Sinterklaas, God, Allah of Jaweh geloven écht serieus te nemen. En ook in dit geval bleek dat weer geheel terecht.

Gert-Jan, fractievoorzitter van de Christen Unie (CU), deed zijn uitspraak na een interview met de jonge christin Willemijn de Jong. Die had net namens Exxpose verklaard de volgende dag een petitie aan regering en parlement te overhandigen die ondertekend zou zijn door 40.000 jongeren. Een petitie tegen betaalde seks. Althans, een lijst met handtekeningen onder de verklaring “Ik ben onbetaalbaar”.

Tsja. Volgens Willemijn zou een verbod op prostitutie dé manier zijn om vrouwenhandel en misbruik tegen te gaan. En geheel in het belang zijn van ‘de vrouw’. Want de verkoop van seks zou niet worden verboden, maar wél het kopen van seks.

Tsja. De verkoop niet, maar de koop wel. Hoe stel je je zoiets In godsnaam voor?

Na Willemijn werden een sekswerkster en de onderzoekster Marjan Wijers van de Universiteit van Essex en mensenrechtenactiviste geïnterviewd. Die verklaarden de voorstellen van Exxpose niet zo goed te vinden. En zeker niet in het belang van de prostituees.

Ervaringen in Zweden, Frankrijk en Ierland met een dergelijk verbod zijn niet goed uitgepakt. Onvrijwillige seks en vrouwenhandel dienen weliswaar met kracht te worden bestreden, maar betutteling en het inperken van vrijheden werken slechts averechts.

In de ‘verbodslanden’ is de illegaliteit toegenomen. In Zweden zouden er nog maar 1500 hoeren zijn. Me hoela! Daar en ook in Ierland is vooral het geweld tegen vrouwen gestegen! En in Frankrijk is tevens het aantal HIV-besmettingen toegenomen.

De organisatie van sekswerkers PROUD komt daarom op voor het enerzijds tegengaan van elke vorm van onvrijwillige seks en uitbuiting en anderzijds voor het decriminaliseren van sekswerk en toezicht op fatsoenlijke beloning en arbeidsomstandigheden.

Na de kanttekeningen van de deskundigen uit de praktijk en de wetenschap, kwam Gert-Jan Segers aan het woord. Hij stond desalniettemin zeer sympathiek tegenover het verbodsvoorstel van Exxpose. Want: “Mijn intuïtie zegt me dat…”. Zijn intuïtie? Zijn gestolde ervaring? Zijn ervaring? Dat moet in het geval van Gert-Jan toch wel uiterst onwaarschijnlijk worden geacht.

Of…???

Dit stuk verscheen eerder op Konfrontatie

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop