Moordenaars in mooie pakken

De wereld wordt met de dag gevaarlijker. Ja, ja, je hebt een kans van één op een paar miljard dat je door een islamitische vrachtwagen in Londen of Stockholm wordt platgereden. En je hebt een kans van één op een paar miljoen om door een jihadist te worden onthoofd, mocht je op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Afghanistan. Heb je de pech om in Syrië of Jemen te wonen, dan heb je heel veel mazzel als je NIET uit je huis en het leven wordt gebombardeerd. Nieuwe brandhaarden zijn in aantocht. Korea, Rusland, Turkije, ja zelfs Gibraltar. De wereld wordt echt met de dag gevaarlijker. 

Is de mensheid nou werkelijk zo verrot dat ze massaal verslingerd is aan oorlog, moord en doodslag? Of valt dat misschien wel mee? Willen de meeste mensen eigenlijk gewoon lekker eten, drinken, vrijen, voetballen, shoppen en filmpje kijken in de bios of op de bank? Is het misschien maar een klein clubje ellendelingen dat zich verlustigt in geweld en ellende? Zijn er wellicht slechts weinigen die een groot deel van alle rotzooi op de wereld veroorzaken? 

Volg het geld 

Het kan nuttig zijn om in dat geval te kijken naar wie daarvan profiteren. Volg het geld, zogezegd. Dan zijn we in het geval van oorlog, moord en doodslag snel thuis. Jaarlijks wordt er wereldwijd tegenwoordig 1.760.000.000.000,-- dollar aan defensie en wapens uitgegeven. Dat is dus 1.760 miljard dollar.

De vier hoogste budgetten, in dollars, voor De Dood vinden we in Amerika (596 miljard), China (215 miljard), Saoedi Arabië

(87 miljard) en Rusland (66 miljard). Denken we nou werkelijk dat dit de wereld veiliger maakt? Bedenk wat voor leuke dingen je met dit geld zou kunnen doen. 

Maar het is nog niet genoeg! Trump en Jaap de Hoop Scheffer willen bijvoorbeeld dat alle NAVO-landen minimaal 2 procent van hun totale begroting aan defensie uitgeven. Grappig trouwens om die twee namen in één adem te noemen, Trump en Jaap de Hoop Scheffer. Volgens Wendela de Vries van Stop Wapenhandel is die 2 procentnorm volkomen willekeurig.

Voor Nederland alleen al zou toepassing een ophoging van het militaire budget betekenen van 8,7 miljard naar bijna 15 miljard dollar.

Bedenk nogmaals wat voor … maar dan in Nederland. 

Wapengekletter 

Het moge duidelijk zijn. Het gaat om gigantisch veel geld. Het gaat om enorme belangen. Het wapenkapitaal móet wel heel erg machtig zijn. En dat is het ook. Het verdient miljarden aan de ellende van miljoenen. Wat er allemaal met de spullen van de wapenfabrikanten wordt uitgespookt, dat zien we dagelijks in Syrië, Irak en Jemen. En er komt nog meer aan.

De wapenindustrie heeft namelijk voordeel bij méér conflicten.

Zo zien we een voortdurende militaire opbouw in de Baltische staten en de Oekraïne in Oost-Europa. We zien hoe de Mother Of All Bombs (MOAB), nog nét geen atoombom, in Afghanistan wordt uitgeprobeerd. We zien hoe een verschrikkelijk, volstrekt onduidelijk gifgasincident wordt gebruikt voor een 'vergelding' met 59 kruisraketten. We zien de Amerikaanse marine met het grootste vliegdekschip ter wereld opstomen richting Noord Korea. De oorlogsdreiging over de hele wereld wordt opgevoerd. Zelfs bij een meningsverschil tussen Spanje en Engeland over Gibraltar valt in de verte wapengekletter te vernemen. Dat is wat we zien en horen. Wat we al lang niet meer meekrijgen is hoe landen als Libië in Afrika zijn vergeven van wapentuig en in een onbeheersbare chaos zijn gestort. 

Soms is materiële en fysieke vernieling en vernietiging niet eens nodig. Wat te denken van de wandel van de wapenhandel in Zuid-Afrika? Toen de wapenboycot tegen dat land werd opgeheven, na de beëindiging van de apartheid, deed het leger daar in 1999 bestellingen van rond de tien miljard dollar. De vertegenwoordigers van de wapenindustrie zijn toen gaan strooien met miljoenen. De huidige kliek rond Zuma heeft zich in die dagen onmetelijk verrijkt. Een deel van het ANC werd 'gekocht'. De tegenwoordige bestuurlijke corruptie in Zuid- Afrika is daar mede aan te 'danken'. 

Zij zijn onder ons 

Ver van ons bed? Helemaal niet! Je ziet het niet aan hun mooie pakken, maar de schurken zijn onder ons. Zes levensverzekeraars in Nederland investeren samen bijna 4 miljard euro in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld. 

De grootste investeerders zijn Legal & General en Allianz met respectievelijk 1,5 en 1,2 miljard euro in onder meer Lockheed Martin, BAE Systems, Boeing, General Dynamics en Raytheon. Zij leveren gevechtshelikopters, vliegtuigen, bommen en raketten die door Saoedi Arabië worden ingezet in de oorlog in Jemen. Ook Aegon, Generali en APG-Loyalis en NN Group investeren in deze wapenbedrijven. Aldus Harry Lindelauff van de FNV. Hij wijst er op dat Achmea, ASR, Vivat en Delta Lloyd niet (meer) investeren in deze bedrijven.

Dat is volgens hem mede te danken aan de activiteit van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Dat is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. 

Ontmaskeren 

Valt er nog wat aan te doen? Het zal niet meevallen. De wapenlobby lijkt oppermachtig. Maar we moeten blijven proberen om de moordenaars in mooie pakken te ontmaskeren, te confronteren en te stoppen. Ook al is het maar een stukkie.

Dat kan door steun aan Stop Wapenhandel en aan Eerlijke Geldwijzer. En door deelname aan de grote manifestatie rond de NAVO-top op 24 en 25 mei aanstaande in Brussel onder het motto ''No to War'', georganiseerd door onder andere Oorlog is geen Oplossing. In naam der menselijkheid! 

Zie: www.stopwapenhandel.org, www.eerlijkegeldwijzer.nl en www.oorlogisgeenoplossing.nl

Dit stuk verscheen eerder als commentaar  op Solidariteit

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop