NAVO-landen besteden recordbedrag aan hun militaire apparaat in volle COVID-19-crisis

De NAVO heeft een nieuw rapport uitgebracht waaruit blijkt dat de militaire uitgaven van de Europese lidstaten + Canada dit jaar met 4,3 procent zijn gestegen.

Op de NAVO-top in Wales (2014) beslisten de staats-en regeringsleiders dat de lidstaten er moeten naar streven om tegen 2024 de militaire uitgaven te laten stijgen tot 2% van het bruto binnenlands product (BBP). Sindsdien stegen de militaire uitgaven van de Europese lidstaten + Canada voor het zesde jaar op rij. In 2014 waren er slechts drie staten (Verenigd Koninkrijk, Griekenland en de VS) die de 2 procentnorm haalden. Nu zijn dat er al tien (met Roemenië, Estland, Letland, Polen, Litouwen, Frankrijk en Noorwegen erbij). Bovendien is er geen enkel land dat zijn defensiebudget niet heeft laten stijgen. De enorme druk die VS-president Trump op zijn NAVO-partners uitoefende om meer aan het militaire apparaat te besteden heeft dus zijn effect niet gemist. (...)

NAVO-defensieuitgaven-2013-2020

Bij de presentatie van de nieuwe cijfers zei NAVO-secretaris-Generaal Jens Stoltenberg dat hij verwachtte dat deze stijgende trend zich zal doorzetten. Alle NAVO-lidstaten samen geven nu 1030 miljard dollar uit, een stijging met 14% ten opzichte van 2015. Ter vergelijking: dit voorjaar becijferde het Zweeds Vredesonderzoeksinstituut SIPRI dat de wereldwijde militaire uitgaven rond de 1917 miljard dollar liggen. De defensie-uitgaven van China en Rusland zouden volgens SIPRI respectievelijk 261 en 62 miljard dollar bedragen (cijfers voor 2019!).

De Covid-19-crisis die de begrotingen van landen zwaar onder druk zet, lijkt dus geen enkele impact te hebben op het voorziene groeipad dat is uitgetekend voor de militaire apparaten van de NAVO-lidstaten. Wat ook opvalt is dat het aandeel van de investeringen in militair materieel sterk is toegenomen. Dat betekent dat het ondanks de huidige gezondheidscrisis gouden jaren zijn voor de wapenindustrie.

Dit is een iets ingekorte versie van een atikel dat eerder verscheen op Uitpers. 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop