4 June 2020

Nederlandse LCF-fregatten spelen rol in nucleaire oorlogvoering

De zwaarste gevechtsschepen van de Nederlandse marinevloot, de vier luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF), spelen een rol in nucleaire oorlogvoering, schrijft Stop Wapenhandel in het vandaag gepubliceerde onderzoek 'LCF-fregatten en het nucleair evenwicht'.

Bijzonder aan deze fregatten is de zeer geavanceerde lange-afstandsradar (Smart-L Extended Long Range-radar) van het Nederlandse wapenbedrijf Thales. Deze kan over een afstand van honderden kilometers intercontinentale ballistische raketten opsporen en volgen. De meeste ballistische raketten zijn nucleaire raketten.

Het Smart-L radarsysteem maakt onderdeel uit van het NAVO-raketschild. Raketschild is een misleidende naam; het suggereert een defensief wapensysteem. In werkelijkheid is het raketschild een gevaarlijk concept dat het nucleaire evenwicht verstoort. Dat evenwicht is erop gebaseerd dat Rusland en de VS nucleair ongeveer even sterk zijn, en beiden een conflict dus niet kunnen winnen. Nu de NAVO met het raketschild wapens ontwikkelt om de nucleaire slagkracht van de Russen te ondermijnen wordt Amerika nucleair superieur, en voelt Rusland zich bedreigd.

Elke stap in uitbreiding van de raketschildtechnologie is een stap verder in de verstoring van het nucleair evenwicht. Het raketschild zou ook bij de VS het idee kunnen doen postvatten dat een nucleaire oorlog winbaar is, hetgeen in het licht van de spanningen met Noord-Korea een uiterst gevaarlijk idee is. Momenteel neemt LCF-fregat De Ruyter deel aan oefening Formidable Shield, waar het schip sensorcapaciteit levert aan Amerikaanse marineschepen, die op grond daarvan hun SM-3 raketten afvuren waarmee ballistische raketten kunnen worden vernietigd. De Nederlandse marine beschikt zelf niet over de SM-3 (Standard Missile 3), maar er is een lobby gaande om ook Nederlandse schepen met deze raketten uit te rusten. 

Lees hier het onderzoek: LCF fregatten en het nucleair evenwicht

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren