4 June 2020

Nederlandse wapens dragen bij aan onacceptabel militair optreden Turkije

Nederland heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Turkse wapenindustrie en krijgsmacht in de afgelopen jaren. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Nederlandse wapens en Turks militair optreden' van Stop Wapenhandel.

In de periode 2006-2015 werd voor 418,52 miljoen euro aan militaire producten naar Turkije geëxporteerd. Dit terwijl bij het militair optreden van Turkije grote vraagtekens zijn te plaatsen. Het valt niet uit te sluiten dat Nederlandse wapensystemen die geleverd zijn aan Turkije, waaronder (onderdelen) van pantservoertuigen, helikopters en gevechtsvliegtuigen, zijn/worden ingezet tegen burgers in Turkije, en in Syrië. Stop Wapenhandel bepleit een wapenembargo tegen het land.

Ondanks een toegezegd strikter beleid ten aanzien van wapenexport naar Turkije worden nog steeds militaire goederen geleverd . Het gaat onder meer om grote hoeveelheden onderdelen voor F35-gevechtsvliegtuigen

Nederland heeft met de levering van militaire technologie bovendien een bijdrage geleverd aan de snelle ontwikkeling van de Turkse wapenindustrie. De Turkse regering streeft naar een zoveel mogelijk zelfvoorzienende wapenindustrie, onder meer om geen last te hebben van eventuele wapenexportrestricties door andere landen.

Benjamin Baars, auteur van het rapport: “Oppositie in Turkije wordt steeds harder onderdrukt door het autoritaire regime van president Erdogan, die zichzelf in hoog tempo meer macht toe-eigent. Het militaire optreden in Turks-Koerdistan en Syrië maakte veel burgerslachtoffers en destabiliseert de regio. Turkije gaat zijn eigen gang en gaat daarbij op onacceptabele wijze over grenzen, letterlijk en figuurlijk. Nederland moet die situatie niet verergeren door wapens te blijven leveren.”

Wapenexport naar Turkije en samenwerking met de Turkse wapenindustrie moet worden beëindigd, meent Stop Wapenhandel. Nederlands beleid zou moeten inzetten op diplomatieke oplossingen in de regio en op het versterken van de zwaar onder vuur liggende mensen- en burgerrechten in Turkije. Het rapport 'Nederlandse wapens en Turks militair optreden' is hier te vinden. 

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren