Nieuwe vakbondsbrochure

04.09.2015

In juni van dit jaar brachten wij onze vorige vakbondsbrochure uit met de titel Onze vakbeweging. Daarin kwamen zeven vakbondsactivisten aan het woord over hun vakbeweging. Het eerste artikel in de brochure Onze vakbeweging, een reactie op linkse kritiek, heeft tot de nodige discussie en reacties geleid. Met name van de kant van (leden van) de Internationale Socialisten (IS). In twee in deze nieuwe brochure opgenomen artikelen gaan de schrijvers van Onze vakbeweging, Patrick van Klink en Rob Marijnissen nader in op de kritiek op hun stuk.

Men kan zich afvragen of een dergelijke discussie tussen (leden van) organisaties van een beperkte omvang als Grenzeloos en de IS ook voor lezers buiten de directe kring van die organisaties interessant en relevant is. Wij denken van wel, omdat die discussie in wezen draait om de vraag wat socialisten en andere linkse activisten kunnen en moeten doen in de vakbeweging en concreet in de huidige FNV.

Moeten zij zich beperken tot vakbondswerk aan de basis en het organiseren van een kritisch netwerk, of moeten en kunnen ze - zoals Patrick en Rob bepleiten - op alle niveaus van de bond hun verantwoordelijkheid opnemen. Het antwoord op die vraag kan niet los gezien worden van een analyse en beoordeling van de ontwikkeling van de FNV in de afgelopen periode.

Over die ontwikkeling hebben we op Grenzeloos de afgelopen jaren veel gepubliceerd. Vooral in de vorm van stukken van of interviews met kaderleden die daar nauw bij betrokken waren. De discussie met onze vrienden van de IS heeft ons als het ware gedwongen om ook een meer algemene stand van zake op te maken, en een beoordeling te geven van wat het vernieuwingsproces van de FNV tot nu toe heeft opgeleverd.

Meer dan een tussenbalans kan dat natuurlijk niet zijn. Het vernieuwingsproces is pas een paar jaar aan de gang en de nieuwe structuur van de FNV pas twee jaar in werking. Een organisatie als de FNV met meer dan een miljoen leden, duizenden kaderleden en vele honderden betaalde medewerkers heeft veel weg van een mammoettanker, waarvan de koers maar langzaam verlegd kan worden. Veel te langzaam ook naar ons idee. Maar de centrale vraag is ons inziens of er van een verandering van koers sprake is en vooral hoe socialisten en andere linkse activisten een koersverandering in de richting van een democratischer en meer activerende vakbond kunnen stimuleren.

Daarover gaan de twee teksten in deze brochure. We hopen hiermee de discussie over ‘onze’ vakbeweging verder te stimuleren. Heeft u zelf iets te melden over de ontwikkelingen in de vakbeweging of wilt u reageren op deze of andere artikelen dan bent u van harte welkom. U kunt een reactie plaatsen op de site of ons mailen.

De brochure is hier te bestellen of te downloaden. 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.