Op de bres voor BDS: Wip TTIP!

06.10.2015

Het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (Engels: Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) is een voorgesteld vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU. Volgens voorstanders zal het verdrag zorgen voor economische groei. De TTIP-onderhandelingen, die uitgaan van een agenda opgesteld door lobbygroepen van grote bedrijven, zijn een poging om een aantal regels op milieu- en sociaal gebied te harmoniseren tussen de VS en de EU.

Milieu- en arbeidsrechtenactivisten zijn echter bang dat het verdrag leidt tot een afzwakking van de regels op gebieden als voedselveiligheid, volksgezondheid en vervuiling. Maar ook de BDS campagne voor Palestijnse rechten zal door TTIP ernstige schade lijden.

In juni tekende de Amerikaanse president Barack Obama namelijk een wetsvoorstel waarbij het voor de VS één “van de belangrijkste onderhandelingsdoelen” voor TTIP wordt om “politiek gemotiveerde acties ter bevordering van boycot, desinvestering en sancties tegen Israël te ontmoedigen en te streven naar het ontmantelen van politiek gemotiveerde niet-tarifaire handelsbelemmeringen op Israëlische goederen, diensten of andere handel met de staat Israël.”

 Ruim 3 miljoen mensen tekenden intussen de petitie tegen TTIP. Ook verzetten talrijke organisaties zich specifiek tegen Amerikaanse wetgeving om TTIP in te zetten als wapen tegen BDS: 150 vakbonden, ngo’s en solidariteitsgroepen stellen in een brief die deze week werd gepubliceerd door de actiegroep War on Want dat ze zich “verzetten tegen de pogingen door enkele Amerikaanse politici om het TTIP-proces te gebruiken om de vrijheid van meningsuiting en actievoeren in solidariteit met de strijd van het Palestijnse volk voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid te beperken.”

DocP roept daarom op tot actie tegen het TTIP verdrag:    Teken direct de internationale petitie tegen TTIP. Kom naar de grote demonstratie  tegen TTIP in Amsterdam op zaterdag 10 oktober 2015 om 13.00 uur vanaf het Jonas Daniel Meijerplein.

Benji de Levie is actief in DocP, een particuliere organisatie die zich inzet voor de rechten van de Palestijnen, aangesloten bij de internationale beweging voor boycot, desinvesteren en sancties (BDS).

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.