Portugal: bezuinigingsmaatregelen teruggeslagen

Op zeven september besliste de Portugese regering tot een nieuwe, harde aanval op sociale verworvenheden in een intussen lange reeks: de sociale bijdragen van werknemers werden met maar liefst zeven procent verhoogd, terwijl tegelijkertijd voor de bedrijven een bijdragevermindering van vijf en driekwart procent werd doorgevoerd. Een cadeau aan de bazen van zo maar even 2000 miljoen euro! Nog nooit werd de Portugese bevolking zo aangevallen, verklaarde Francisco Louça, woordvoerder van het Bloco d’Esquerda (Links Blok).

Op zaterdag 22 september, na een marathonzitting van de Raad van State die werd voorgezeten door de president, en was omsingeld door een massa woedende demonstranten, moest premier Passos Coelho de terugtocht blazen, en aankondigen dat hij 'alternatieven' zou zoeken.

Een belangrijke en buitengewone overwinning en het gevolg van een massale sociale beweging. Zonder enige twijfel houden de 'alternatieve voorstellen' van Passos Coelho nieuwe gevaren in. Maar het Portugese volk staat nu veel sterker om er zich tegen te verzetten. Volgens esquerda.net, het webzine van het Bloco, waren de betogingen van vrijdag enorm. Duizenden mensen betoogden tijdens de zitting van de Staatsraad uren voor het Belém-paleis in Lissabon (het presidentieel paleis). De betogers eisten het ontslag van de regering, met de slogan 'zij zijn met een half dozijn, wij zijn met miljoenen!'
In Porto vond een grote volksvergadering plaats. Er waren ook bijeenkomsten in Faro, Viseu, Pombal, Leiria, Braga, Funchal, Aveiro, Bragança, Évora en Coimbra.

In Lissabon viel onder meer te horen: 'De stem aan het volk. Wij zijn de Raad!' en 'Troïka en regering, weg ermee!' De populairste slogan was ongetwijfeld 'dieven!'. Om zes uur 's avonds was 'Acordai' te horen, een lied van José Gomes Ferreira en Fernando Lopes-Graça, en een van de favoriete liederen van de politieke gevangenen voor de Anjerrevolutie van 25 april 1974. De hele nacht waren er massabetogingen.

Bewerking van een artikel op de website van Viento Sur. Nederlandse vertaling: redactie sap-rood

Tags
Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop