Solidair met Sylvana Simons

28.05.2016

Sinds Sylvana Simons aankondigde de politiek in te gaan is ze bedolven onder racistische en seksistische reacties en doodsbedreigingen. Dit laat zien dat het klimaat in Nederland racistisch is. Comite 21 Maart neemt stelling tegen elke vorm van intimidatie en spreekt haar steun uit voor Sylvana Simons.

De reactie op Simons aankondiging in de gevestigde media sprak boekdelen. In de NRC werd bijvoorbeeld uitgebreid stilgestaan bij haar persoonlijke leven, terwijl er verder bijna uitsluitend gesproken werd over Turkije. Om het te hebben over de geschiedenis van Turkije, terwijl Simons de Nederlandse geschiedenis bekritiseert is een jij-bak. Het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden wordt door de politieke elite gevierd ('trots zijn op de VOC-mentaliteit') of, in het beste geval, genegeerd.

Sindsdien is het riool open gegaan. Meer dan 40.000 mensen op facebook aan Simons te willen uitzwaaien op de dag na 5 december. Tot zover het argument dat Zwarte Piet niets met zwarte mensen te maken heeft. Cyriel Triesscheijn van de organisatie Artikel 1 stelde over de reacties op de pagina: 'Opmerkingen die je tien jaar geleden alleen tegenkwam op extreem-rechtse sites, worden nu op reguliere sites gemaakt.'

Dat Sylvana Simons haar hoofd boven het maaiveld durft uit te steken, is moedig. Het is voor mensen in het hoofdzakelijk witte wereldje van Hilversum namelijk een stuk makkelijker om zich stil te houden. Deze week liet de voorzitter van de NTR bijvoorbeeld weten dat 'de samenleving moet uitmaken of Zwarte Piet racistisch is'. De aanval op Simons is bedoelt om haar het zwijgen op te leggen en te voorkomen dat meer mensen zich uitspreken.

De hetze tegen Simons vergroot enkel onze vasthoudendheid om te strijden tegen racisme en seksisme en van onderaf de netwerken te bouwen die nodig zijn om het racistische tij te keren. Dit is ook waarom we op 17 juni met het Comite 21 Maart een bijeenkomst organiseren in het Nelson Mandela centrum. Hier willen we ingaan op de conclusies van de diverse maatschappelijke bijeenkomsten die we organiseerden in de aanloop naar de Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart.

Weg met zwarte piet! 

Stop de intimidatie van antiracisten!

Comite 21 maart.

Soort artikel
Reactie van:

Atte Houtsma (niet gecontroleerd)

ma, 05/30/2016 - 12:31

sommige reacties op haar kunnen niet door de beugel, maar haar stap is waanzinnig aansluiten bij een islamitsche turkse partij, die de genocide van de Armeniers ontkent, niet uitspreekt tegen de duizenden journalisten die in de gevangenis zuchten en de moordpartij op de Koerden in Oost turkye, hierover moet ze haar mond houden. En het slaverny verleden wordt overdreven niet alleen de zwarten waren slaven ook miljoenen europeanen die door de Berberijnse zeerovers in slavernij werden gebracht.

En ja de VOC tijd was voor dioe tijd modern, het was de eerste multinational, en wij waren de eerste republiek. Ultra links lijkt wel masochistisch, alles uit ons verleden is slecht en de zogenaamde onderdrukte groepen met de islam doen niks fout.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.