4 August 2020

Spanje: Verklaring van Anticapitalistas over het akkoord tussen Podemos en IU

We publiceren hieronder de verklaring van Anticapitalistas, de zusterorganisatie van de SAP in de Spaanse Staat over de overeenkomst die enkele dagen geleden werd bereikt tussen Podemos en IU (Verenigd Links, de coalitie van onder meer , de Spaanse communistische partij PCE) om bij  de komende verkiezingen samen op te trekken.

“Het akkoord tussen Podemos en IU om een electorale samenwerking aan te gaan is zeer goed nieuws voor iedereen die wil bijdragen aan het verslaan van het regime in het stemhokje en het beleid wil veranderen ten voordele van de sociale meerderheid, de werkende bevolking.

Wij van Anticapitalistas denken dat zich een historische mogelijkheid aandient om de normale loop van de gebeurtenissen te wijzigen. De normaliteit van de PP (Partido Popular, rechts) en de PSOE (sociaal democratisch) bestaat uit corruptie, werkloosheid, bestaansonzekerheid, besparingen en democratie van slechte kwaliteit. Daarom denken we dat in deze verkiezingen niet alleen partijen tegenover elkaar staan, maar twee alternatieve maatschappijvisies: aan de ene kant een die in dienst staat van de elites, en daar tegenover het blok voor verandering, dat vanuit haar diversiteit en veelvormigheid opkomt voor een alternatief in het belang van de mensen van onderop.

Het is nu het moment om zich waar mogelijk te mobiliseren. Het komt erop aan een campagne tot stand te brengen in brede eenheid, een campagne die de sociale bewegingen en de vakbewegingen erbij betrekt, een campagne die ver buiten de sociale basis van Podemos en IU reikt en in staat is de traditionele electorale ruimte te overstijgen. Het komt erop aan alle mensen erbij te betrekken die, ook al zijn ze geen activisten van Podemos of IU, bereid zijn een steentje bij te dragen opdat de zaken veranderen.

Verkiezingen winnen betekent nog niet de macht veroveren en nog minder de wereld, onze wereld veranderen. Een eventuele verkiezingsoverwinning is slechts de eerste stap om een ambitieus programma van hervormingen uit te voeren, die de economie in dienst van de mensen stelt, onze rechten boven de betaling van de overheidsschuld stelt, de verslechteringen van de arbeidswetgeving terugdraait, de banken en energiesector nationaliseert onder controle van de bevolking, huisuitzettingen en ontslag zonder opzegvergoeding verbiedt, een einde maakt aan geweld door mannen, voor eens en voor altijd een halt toeroept aan de ecologische crisis en openbare investeringen ten dienste stelt van het creëren van banen, onderwijs en gezondheidszorg.

Deze verkiezingen winnen betekent dus de mogelijkheid om te beginnen met het uitzetten van een nieuwe koers. Juist daarom zullen de economische en politieke machten het ons niet makkelijk maken. We kunnen een harde campagne van laster en bedreigingen verwachten en we moeten ons voorbereiden op allerlei vormen van chantage. Dat doen we het best door volksmacht tot stand te brengen, om zowel op het electorale als sociale terrein vooruitgang te boeken.

Wij roepen op om 'Ja' te zeggen tegen het akkoord in de interne stemming binnen Podemos, het project waarvan wij deel uitmaken en dat wij vanaf het beging mee opbouwen. Het is het moment om ons te versterken, om te winnen.¡Sí se puede! (Ja, we kunnen het)

Madrid, 10 mei 2016.”

Zie ook het eerdere artikel over Podemos

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren