Steun Oekraïne, stem nee op 6 april

Vorige week bezocht ik Oekraïne en sprak daar met linkse activisten, voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met de EU. Allen waren doordrongen van de echte vijand: de oligarchie.

In een week heb ik daar vele voorbeelden van gezien: omgekochte parlementariërs voorkwamen het naar huis sturen van de corrupte regering, terwijl er wel een pakket van bezuinigingen en privatiseringen door het parlement werd geloodst.

Ik sprak een vakbondsorganiser in west-Oekraïne, die het ziekenhuis ingeslagen is. Neonazi's waren  langs geweest met een boodschap van de oligarchen: wanneer je nu ophoudt met actievoeren blijft het bij een paar gebroken botten. De milieubeweging wees op verschillende gewelddadige intimidaties die plaatsvonden in dorpen die in verzet kwamen tegen de uitbreidingsplannen van de grootste kippenboer van Europa.

Dit verdrag regelt een vrijhandelszone. Daarnaast eisen IMF en de EU bezuinigingen en privatiseringen. Een neoliberaal antwoord op een land dat investeringen ten behoeve van gewone mensen nodig heeft. Een Nederlandse ja-stem is in de woorden van prominent dissident Volodymyr Chemerys een steunsignaal aan de regering, de oligarchie en een neoliberaal Oekraïne. Een nee stem is een stem voor een andere koers. Na 6 april werken wij daaraan verder, samen met de activisten in Oekraïne.

Niels Jongerius is namens oa Transnational Institute en Ander Europa coördinator voor de campagne ASOverdragNEE. Dit stuk verscheen vandaag als brief van de dag in de Volkskrant.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop