Stop de agressie van Poetin!

25.02.2022
Afbeelding: Wikipedia

Oekraïne is rechtstreeks door het Russische imperialisme aangevallen. Vladimir Poetin gaf het bevel om de grenzen van Oekraïne te schenden en raketaanvallen uit te voeren op de grootste steden. 10 burgers in Odessa en Donbass werden al gedood. Een burger in centraal Oekraïne (Uman, in de oblast Cherkasy) werd ook gedood bij de beschietingen. Russische soldaten, vliegtuigen en pantservoertuigen vallen de Oekraïense strijdkrachten aan in alle grensgebieden (de regio’s Kharkiv, Chernihiv en Volyn). Hun raketten bereiken zelfs steden in het westen van Oekraïne (Ivano-Frankivsk). De verdedigers van Oekraïne verzetten zich momenteel echter hevig tegen de bezetters.

De reden voor deze militaire operatie zijn Poetins imperiale ambities. Zijn regering wil het Oekraïense volk, dat niet achter een autoritaire dictatuur staat, onderwerpen.

In verband met deze buitengewone omstandigheden moet de regering strategische ondernemingen nationaliseren en beslag leggen op de bezittingen van miljardairs om de toegang van de bevolking tot medicijnen, vervoer, huisvesting en voedsel te waarborgen. Daarom moet het beleid van de staat gericht zijn op het veiligstellen van de belangen van de arbeiders, die voorop staan.

Wij achten het noodzakelijk om deel te nemen aan vrijwilligersactiviteiten en onderlinge hulp te organiseren op basis van vakbonden en andere gemeenschappen.

We roepen socialisten over de hele wereld op de straat op te gaan en te eisen dat er een einde komt aan de Russische agressie in Oekraïne, dat er strenge sancties worden opgelegd aan de Russische economie (loskoppeling van SWIFT, inbeslagname van bezittingen van oligarchen), dat de Russische troepen worden teruggetrokken en dat er een einde komt aan het bombarderen van steden, dat de buitenlandse schuld van Oekraïne wordt kwijtgescholden en dat Oekraïne op humanitair vlak wordt geholpen.

Het is tijd om samen te vechten voor onafhankelijkheid, leven en een vrije toekomst! Solidariteit zal winnen!

Deze verklaring van Sotsialnyi Rukh ‘Oekraïense Socialisten – Sociale Beweging’ werd op 24 februari gepubliceerd op Ukraine Solidarity Campaign. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.