2 December 2020

Twee bijeenkomsten over het Midden Oosten op het IIRE

Op het IIRE in de Lombokstraat in Amsterdam worden de komende tijd twee bijeenkomsten gehouden over sociale bewegingen in het Midden Oosten.

29 maart revolutie in Rojava

Zelforganisatie, directe democratie en gendergelijkheid zijn de centrale principes van de nieuwe politieke realiteit in Rojava -  het,  in meerderheid door Koerden bewoonde gebied, in noord Syrië. Onder het steeds gewelddadiger conflict in Syrie ontwikkelt zich in Rojava een progressieve revolutie die bedreigd wordt door zowel de Islamitische Staat als de Syrische dictatuur van Assad.

Om een actueel beeld te krijgen van de ontwikkelingen in Rojava, die een bron van inspiratie vormen voor progressieve krachten in de hele wereld heeft  de groep 'Actie voor Rojava' twee sprekers uitgenodigd die zeer goed op de hoogte zijn van de  situatie in Rojava.

De nederlands-Kurdische filmer Reber Dosky heeft Rojava verschillende keren bezocht en zal een persoonlijk verslag uitbrengen.

Joost Jongerden docent aan de Universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in Koerdische zaken zal spreken over de politiek van de Koerdische beweging in Rojava en de invloed daarvan op de ontwikkelingen in de regio.

Met deze bijeenkomst hoopt ‘Actie voor Rojava’ progressieve krachten te informeren over de ontwikkelingen in Rojava en te discussiëren over de vraag hoe we de solidariteit met de Koerdische beweging verder vorm kunnen geven.

Engels is de voertaal bij deze bijeenkomst maar desgewenst wordt er voor vertaling naar het Nederlands gezorgd. Toegang gratis, donaties voor de strijd in Rojava zijn welkom. Zondag 29 maart van 14.00uur tot 16.00 uur IIRE Lombokstraat 40, 1094 AL Amsterdam. https://www.facebook.com/events/1555281998069958/

Achtergrond informatie over de situatie in Rojava in de brochure ‘Kobani: De Syrische revolutie en de Koerdische beweging’, die u hier kunt downloaden of bestellen.

31 maart, Egypte onder het regime van veldmaarschalk Sissi

De Egyptische socialist Taher Mokhtar geeft op 31 maart een lezing over de politieke en sociale situatie in Egypte sinds januari 2011. Van de  revolutie die  Mubarrak ten val bracht, de periode van de Muslim Broederschap en de terugkeer van een straffe militaire dictatuur. Hij zal ook ingaan op de situatie van revolutionair links in Egypte, de sociale bewegingen en de arbeidersbeweging.Taher Mokhtar is lid van de Egyptische Revolutionair Socialisten (RS).

Dinsdag 31 maart, vanaf 19.30 uur. IIRE Lombokstraat 40, 1094 AL Amsterdam. https://www.facebook.com/events/824358830988080/ Toegang gratis.

 

 

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren