Verbinding?

12.04.2021
Foto Willem Croese

Het afgelopen jaar werd je er soms bijna tureluurs van. Van het woord 'verbinding'. Te pas en te onpas werd het rondgeslingerd. Ongetwijfeld had dit deels te maken met Corona, dat we immers samen te lijf moesten gaan. Voor ‘samen’ is enige verbinding wel wenselijk ja, dus in dat verband was en is het niet onlogisch.

De afgelopen weken werd het woord 'verbinding' wat weggedrukt door de twee woorden 'herstel vertrouwen'. Dat was plotsklaps meer nodig dan ooit na het formatiegebeuren, waarin Mark Rutte werd ontmaskerd als een ordinaire lieger en bedrieger. Niet voor het eerst.

Herstel vertrouwen

Opmerkelijk was dat heel veel VVD’ers zo verbonden zijn met hun club en hopman dat ze dat vertrouwensherstel helemaal niet noodzakelijk achtten. Maar ook voor anderen was het leed snel geleden of geheel geen leed.

Jan Slagter van omroep Max meende op Radio 1 (7 april 2021) al dat Mark Rutte de morele winnaar was van het formatiedebat. Omdat hij overeind was gebleven. Als je met herhaling huichelend aan de macht blijft, ben je dan een morele winnaar? Lekkere moraliteit, Jan.

Arnon Grunberg nam het in de Volkskrant (6 april 2021) ook op voor Rutte. Hij vergeeft hem zijn leugens en de opoffering van Omtzigt vanwege een groter belang. Met een verwijzing naar de Republiek van Weimar – waarna in Duitsland ooit de nationaalsocialisten aan het bewind kwamen – presenteert Arnon ‘onze’ Rutte als een tegenhoudende macht. Het komt er op neer dat we dankzij Rutte nog geen regering van de PVV, FvD en JA21 hebben. Dát zijn in de ogen van Grunberg pas écht antidemocratische partijen. Wat echter aan deze redenering mankeert, is dat júist die neoliberale Rutte de afgelopen tien jaar de deur wagenwijd heeft opengezet voor die extreemrechtse bewegingen. Zijn inhumane beleid in de toeslagenaffaire en ten opzichte van vluchtelingen heeft immers enorm in de kaart gespeeld van politieke haatzaaiers en gifmengers. Zijn 'leugentjes om bestwil' moesten nou net dát toedekken. Jammer, Arnon.

Doe mij dan maar liever de column van Marcel van Roosmalen van 6 april 2021 op Radio 1: Alle VVD’ers liegen! Wars van elke schijnheiligheid!

Onverzoenlijke klassenstrijd?

Dus toch maar niet op zoek naar meer 'verbinding'? In ieder geval niet met Rutte en zijn vrinden. Verbinding zoeken in klimaatacties, de vakbeweging, gelijkheidsgroepen, daar is natuurlijk niks mis mee. Samen optrekken in buurt en bedrijf met mensen met dezelfde belangen, dat is prima. Maar veel te vaak is de roep om 'verbinding' niet veel meer dan een ideologische truc om de angel uit gerechtvaardigd verzet te halen. Verzet tegen vrijheidsbeperking, tegen armoede, tegen onrecht en tegen de verkwanseling van de toekomst voor wat winsten van vandaag.

Onverzoenlijke klassenstrijd dan maar? Onder die leuze is de afgelopen 150 jaar heel wat strijd gevoerd. En dat is ook niet altijd goed uitgepakt. Onder het mom van communisme, socialisme en de beweging voor een betere wereld hebben heel wat misdaden en wreedheden plaatsgevonden. Dat valt niet goed te praten. Hopelijk wordt er van geleerd. Het kán echter geen reden zijn de inspanningen voor een gezonde, vrije, rechtvaardige maatschappij op te geven. Het kan geen kwaad daarbij goedkope pogingen om je in te palmen te doorzien. Vaak is het roepen om 'verbinding' zo’n poging. Sluit je aan bij je lotgenoten en medestanders!

Een beetje aardig zijn voor andere mensen? Heel goed! Maar 'verbinding' maken met klimaatbedervers, wapenhandelaren, racisten, seksisten, kapitalisten, fascisten? Toch maar niet!

Dit stuk verscheen eerder op Solidariteit.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.