Verklaring van de NPA over de aanslagen in Parijs: Hun oorlogen, onze doden. Imperialistische barbarij roept terrorisme op.

NPA - 
14.11.2015

De verschrikkelijke aanslagen die vrijdagavond plaatsvonden in Parijs eisten meer dan 120 levens en tientallen gewonden. Dit blinde geweld roept weerstand en verontwaardiging op. De NPA drukt haar solidariteit uit met de slachtoffers en met hun naasten. Dit drama roept nog meer weerzin op omdat onschuldige slachtoffers geraakt worden, omdat de moorddadige aanvallen zich op de bevolking richten.

Deze abjecte barbarij middenin Parijs is een reactie op het evenzeer blinde, en nog dodelijkere, geweld van de Franse luchtbombardementen in Syrië als gevolg van de beslissingen van François Hollande en zijn regering.

Deze bombardementen, zogezegd bedoeld om de Islamitische Staat, jihadistische terroristen, te bestrijden, beschermen in feite, samen met de Russische interventie en bombardementen, het regime van de hoofdverantwoordelijke voor het Syrische lijden, de dictatuur Assad.

En ook daar zijn het burgers die als eerste het slachtoffer zijn, gedoemd om te proberen te overleven onder een terreur-regime of om met gevaar voor eigen leven te vluchten.

De barbarij van het imperialisme en van het fundamentalisme voeden elkaar. En dat voor de controle van oliebronnen.

In een beklagenswaardige optreden mompelde een onsamenhangende Hollande een paar woorden over 'de Republiek'. Hij, die mee wilde spelen in de oorlogen, en een zware verantwoordelijkheid draagt voor dit drama, vraagt nu 'vertrouwen'. Hij heeft voor heel Frankrijk de noodtoestand uitgeroepen, met als uitleg dat dit fundamentele vrijheden zou beschermen. Sarkozy sprak onmiddellijk zijn steun uit. De autoriteiten hebben nu dus het recht om openbare bijeenkomsten te verbieden en de media te controleren.

Opnieuw roepen de mensen die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor deze uitbraak van barbaars geweld op tot 'nationale eenheid'. Ze proberen deze dramatische situatie in hun voordeel te gebruiken en weerstand en verontwaardiging te smoren. Hun zondebok zijn moslims. Wij weigeren elke nationale eenheid met mensen die verantwoordelijkheid dragen voor oorlog, met de burgerij, met Hollande, Sarkozy en Le Pen. Wij verwerpen het racisme dat de staat doordrenkt in naam van zogenaamde 'republikeinse waarden' terwijl, onder het mom van de strijd tegen terrorisme, democratische rechten aangevallen worden. Wij eisen dat de noodtoestand opgeheven wordt.

Het enige antwoord op oorlogen en terrorisme is de eenheid van werken en van volkeren, ongeacht hun afkomst, hun huidskleur, hun religie, om ongeacht grenzen te vechten tegen hen die hen het zwijgen willen opleggen, om samen het kapitalisme dat barbarij voortbrengt te beëindigen.

Om een eind te maken aan terrorisme, moet een einde komen aan de imperialistische oorlogen die gericht zijn op de plundering van door multinationals gedomineerde volkeren en Franse troepen terugtrekken uit alle landen, in het bijzonder Syrië, Irak en Afghanistan.

Nouveau Parti Anticapitaliste, Montreuil, 14 november 2015

 

 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.