Verzadiging?

Sodemieter nou gauw op! Eerst jengelen over al die vluchtelingen. Dat het er te veel zijn. Dat ze onze dochters aanranden. En onze huizen en werk afpikken. Dat ze zo anders zijn. Of juist dat dit allemaal onzin is. Dat het zielige mensen zijn. Vluchtelingen Welkom!

En dan nu roepen dat je verzadigd bent van het vluchtelingenvraagstuk. Lazer op! Nou even doorpakken ja! Doorbijten! En niet halfslachtig en schijnheilig. Zo van een beetje sociaal lullen en verder de zaken op hun beloop laten. Nu gelijk maar doorstoten naar de bron van alle kwaad. Pak die smerige wapenindustrie eens bij de kladden!

Echt probleem

Het wordt steeds duidelijker. Overlast of niet - er is een vluchtelingenprobleem. In de eerste plaats voor de vluchtelingen zelf. Huis en haard in puin. Familieleden daaronder verpletterd. Of verzopen in zee. Wanhopig op zoek. Momenteel zijn er zestig miljoen mensen op drift. En er is een probleem mét vluchtelingen. Gemeenschappen kraken in hun voegen. Zou misschien niet hoeven, maar het gebeurt wél. Zolang Wassenaar, Bloemendaal, Naarden en Bergen maar geen last hebben.

Geld zat, maar het zit bij de verkeerden. Talent zat, maar het wordt niet goed besteed. In plaats van het probleem degelijk georganiseerd te lijf te gaan, blijft het een zooitje. Lekker neoliberaal. Fatsoen is ver te zoeken. En aan de oer-oorzaak wordt niks, maar dan ook niks gedaan.

Dure pakken

Laten we wel wezen. Zonder oorlog, geen of veel minder vluchtelingen. Zonder wapens, minder oorlog. Ergo, zonder wapens, minder vluchtelingen. Zonder de schoften die met wapenproductie en wapenhandel hun zakken vullen, veel minder ellende op de wereld. En er is nogal wat gajes, in dure pakken, dat zijn zakken in die pakken vult. De jongens van de Panama Papers, de meesten zijn jongens, weten er alles van. En overal ter wereld zie je hulpjes die ook een beetje in dure pakken willen rondlopen, tegenwoordig zonder stropdas. Die laten de echte grote jongens hun gang gaan. Politici. Elite. Laffe liberalen en slappe sociaaldemocraten. Wilders heeft gelijk: de elite is verrot. Jammer dat ie daar zelf bij hoort.

Verleg je woede!

Fundamenteel zit er wat scheef. Niet alleen de aardas. Slechts 62 miljardairs bezitten evenveel geld als de 3,6 miljard armsten (OXFAM NOVIB, april 2016). Dus 62 zijn gelijk aan 3.600.000.000. Waanzin! Elk jaar worden via belastingparadijzen, zoals Nederland, miljarden weggesluisd. Nederland staat dat toe aan 14.000 brievenbusfirma's. Wereldwijd gaat het om pakweg 500 tot 600 miljard euro, dat is € 580.000.000.000,00 (Ewald Engelen, blog, 23 oktober 2015). Pure diefstal van de gewone man en vrouw. Kinderen niet te vergeten. Daarom: Weg met de verantwoordelijken! Rutte rot op! Dijsselbloem verwelk! Draai De Boer een loer! Het zijn de miljardairs, de wapenhandelaren en hun slippendragers die er een zooitje van maken. AZC-Nee-roepers én Pegida-haters: Blijf vooral boos! Maar verleg je woede. Verleg je woede naar hén!

De bron

Ze graaien ongelooflijk veel geld bijeen. De wapenhandelaren. In 2015 stak de wereld 1,7 biljoen in wapens (Algemeen Dagblad, 5 april 2016). Dat is 1.700 miljard dollar. Oftewel: $ 1.700.000.000.000,00. Genoeg voor heel wat zakken patat. Mét mayonaise. Bedenk wat je met die dollars in één jaar voor de mensheid kan doen. De belangen zijn groot. Dat verklaart waarom met zoveel kennelijk gemak miljoenen slachtoffers worden gemaakt. De wapenindustrie, de wapenhandel, dié moeten worden aangepakt. Richt je woede op de bron!

Stop Wapenhandel

Hoe dan? Dat lijkt nog niet zo simpel. De maatschappij veranderen is geen makkie. Jezelf veranderen is vaak al een hele opgave. Toch? Toch is er altijd wel iets dat je kunt doen. Wat nou verzadiging? Doe wat aan de oorzaak van het vluchtelingenprobleem! Geef een kleine bijdrage aan een beetje betere wereld. Help bij het oplossen van tenminste een deel van het probleem. Pak die schurken van de wapenhandel aan! Steun bijvoorbeeld de acties van Stop Wapenhandel. Die is net weer met een campagne begonnen. Leg je niet neer. Wees niet verzadigd. Doe mee!

Meer informatie over acties en achtergronden: www.stopwapenhandel.org

Dit stuk verscheen als commentaar op Solidariteit

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop