Vredesstrijd is klassenstrijd

11.12.2017

Op 3 december organiseerde het Amsterdamse Vredesinitiatief op het Spui in Amsterdam een manifestatie tegen de oorlogsmissies. Een van de sprekers was Rob Marijnissen van FNV lokaal Amsterdam.

Op 21 november 1981 trokken ruim 400.000 vredesdemonstranten door de straten van Amsterdam om te protesteren tegen de komst van de kruisraketten, die er uiteindelijk niet gekomen zijn. In 1983 waren er meer dan een half miljoen demonstranten in Den Haag. Toen deed de FNV voor het eerst mee onder het motto Geen Bommen maar Banen. In 1985 volgde nog een volkspetionnement van 3,7 miljoen handtekeningen tegen de kruisraketten en waren er massale scholierenstakingen. Wat veel mensen niet meer weten is dat er op 10 mei 1984 werd gestaakt tegen de kruisraketten. Daar ging, kan ik u melden heel wat discussie aan vooraf binnen de FNV. Er werd uiteindelijk gekozen voor een symbolische staking van 1 uur, maar als Lubbers niet zou inbinden …ja dan zouden nog meer acties volgen. We wilden een tegenmacht opbouwen in buurten en bedrijven. Honderdduizenden mensen deden aan deze staking mee. Pleinen in Amsterdam stonden vol mensen, trams stopten.

De kracht van de beweging was niet alleen dat we voor vrede waren als FNV. We wilden ook banen en publieke voorzieningen in stand houden. Geen bommen maar banen, dat was de leuze. Er was een economische crisis met een hoge jeugdwerkloosheid. Het was de periode dat een neo-liberaal beleid zichtbaar werd onder de regering Lubbers: minder overheid, meer markt: privatiseren, armoede en meer oorlog. De vredesstrijd was en is feitelijk gewoon klassenstrijd.

De burgeroorlog in Joegoslavië in de jaren 90 is er een voorbeeld van: door druk van het IMF om de groeiende staatsschuld af te betalen is Joegoslavië uit elkaar gedreven met nog steeds desastreuze gevolgen voor de bevolking in die landen. Bosnië is leeg gepikt door de grote westerse bedrijven: geprivatiseerd met als gevolg een hogere werkloosheid dan Griekenland dat nu ook leeg gepikt wordt.

De neo-liberale wind die opstak in de jaren 80 is uiteindelijk door velen omarmd, ook binnen de FNV. Maar er is nu een tegenreactie op gang aan het komen. Drie linkse partijen in het parlement trekken meer met elkaar op en de FNV wil een offensief voor een menswaardige maatschappij. We moeten wel, we kunnen niet anders. Een voorwaarde voor succes is dat we een tegenmacht opbouwen: op straat, in de buurt en op de werkplek. Het is niet aan ons om verantwoordelijkheid  te nemen voor de problemen waar het bedrijfsleven mee zit. Wij moeten ons consequent richten op onze belangen en geen gepolder meer. Waarom gaan we niet gezamenlijk de straat op om het afschaffen van de dividendbelasting tegen te houden? We hebben een brede beweging onder de bevolking nodig en die wordt niet geboren in het parlement.

Wat er op dit moment met de Labourpartij in Engeland gebeurt is hoopvol. Jeremy Corbyn een vredesactivist van het eerste uur heeft het leiderschap van Labour gewonnen en een radicaal links programma ontwikkeld.  Hiermee heeft hij bij de laatste verkiezingen een groot deel van de aanhang  van de ultra rechtse UKIP afgenomen en May achtergelaten met een minderheidsregering. Vriend en vijand zijn het eens dat er een grote kans bestaat dat Labour de volgende verkiezingen gaat winnen. Honderdduizenden nieuwe leden erbij, veel jongeren zijn actief geworden en doen mee aan demonstraties en acties. Labour gaat de spoorwegen en de energiesector nationaliseren, extra geld voor de zorg, meer geld voor kinderopvang, geen verhoging pensioenleeftijd, meer belasting voor de rijken. Het is mogelijk om met een radicaal links programma de jeugd te winnen.

Het deel van de koek in Nederland is sinds de jaren 80 meer en meer naar de winsten gegaan en minder bleef er over voor de werkende bevolking: wij, de 99%. Elke crisis die de 1% veroorzaakt weten ze te gebruiken om ons uit te kleden. Dat moet afgelopen zijn.

Geen onderzeeboten maar onderwijs. Met deze slogan was het Amsterdams Vredesinitiatief aanwezig bij de onderwijsstaking op 5 oktober. We weten wat ons te doen staat bij de volgende staking op 12 december. Doe mee aan hun protest. Toon je solidariteit.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.