Weerzinwekkend: de EU plant massadeportaties naar Afghanistan

Door het vluchtelingenprobleem uit te besteden aan Turkije hebben de Europese wanbeleidmakers getoond dat ze internationale verdragen en elementaire mensenrechten aan hun laars lappen. Een uitgelekt document toont echter aan dat ze zelfs niet terugschrikken voor massadeportaties naar oorlogsgebieden.

De Britse burgerrechtenorganisatie Statewatch kon eind maart de hand leggen op een geheim document dat de Europese Commissie op 3 maart stuurde naar de lidstaten. Daarin worden plannen ontwikkeld om op korte termijn tienduizenden Afghanen naar hun geboorteland te deporteren. Men kan er de afschuwelijke zin lezen: 'Member States are aware of the worsening security situation and threats to which people are exposed. Despite this, more than 80.000 persons could potentially need to be returned in the near future.' 'Need to be returned', dit is het soort cleane taalgebruik waarmee witteboordencriminelen er niet voor terugschrikken mensen de dood in te sturen. Taalgebruik dat ongetwijfeld ook gehanteerd werd op de conferentie van Evian in 1938, waar er geen bereidheid te vinden was onder de Westerse democratieën om meer Joodse vluchtelingen op te nemen.

De voorstellen van de Commissie geven een antwoord op de Duitse vraag van oktober 2015 aan de Commissie om te bekijken hoe afgewezen Afghaanse asielzoekers naar hun land teruggedreven zouden kunnen worden, een vraag die trouwens ook door de sociaaldemocratische Europarlementsvoorzitter Martin Schulz ondersteund werd. Natuurlijk, mensen terugsturen naar een door Taliban geteisterd land ligt een beetje gevoelig. De ‘oplossing’ van de Commissie bestaat erin de Afghaanse asielzoekers onder te verdelen in ‘vluchtelingen’ uit conflictregio’s (die komen in aanmerking voor asiel) en ‘economische migranten’ uit zogenaamd veilige regio’s van Afghanistan. Het zijn deze laatsten die goed- of kwaadschiks gerepatrieerd moeten worden. De Duitse regering verklaarde het Hindu Kush berggebied als veilig, hoewel de directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst spreekt van een mogelijke ineenstorting van het hele land in 2016. Om gekissebis te vermijden wil de Europese Commissie dat er onder de lidstaten goed wordt afgesproken welke regio’s als veilig worden beschouwd, en welke niet. 'Niet eenvoudig, gezien de toenemende onveiligheid in veel provincies', aldus de Commissie, die verwijst naar de 11.000 burgerslachtoffers van terroristische aanslagen in 2015 en de snel verslechterende economische situatie.

De Commissie heeft ook nagedacht over drukmiddelen om de deportaties vlotter te laten verlopen. Een cadeautje voor wie vrijwillig terugkeert bijvoorbeeld (‘reintegration package’), maar, voegt de snuggere Commissie eraan toe: 'designed in a way not to become a pull factor, attracting even more migrants'. Een presentje voor Afghaanse studenten, aan wie zelfs een Erasmusbeurs aangeboden zou kunnen aangeboden. Maar opgepast: 'The risk that those students apply for asylum once in the EU and make their outmost not to return is however very high.' Een ander drukmiddel wordt gesuggereerd als de Commissie vermeldt dat de EU 1,4 miljard euro ontwikkelingsgeld beloofd heeft aan Afghanistan. Evaluatie op 4 en 5 oktober 2016, want dan plant de EU een conferentie over Afghanistan in Brussel.  

Dit alles is van een weerzinwekkend cynisme. Als het mogelijk was om uit de EU te treden dan zou dit het moment zijn om het massaal te doen.

Dit artikel verscheen eerder op Ander Europa

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop