Wereldvreemd en vrouwonvriendelijk

12.09.2012

De laatste tijd is het onderwerp abortus weer in het nieuws. Het begon in de Verenigde Staten, waar een wereldvreemde Republikein, Todd Akin, beweerde dat de kans dat een vrouw na verkrachting zwanger wordt heel klein is. Het vrouwenlichaam zou manieren hebben om dat te voorkomen. Hoe dat werkt vertelde hij er helaas niet bij. In Nederland herhaalde de voorman van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), Kees van der Staaij, deze geruchtmakende uitspraak.

Eerst maar eens kijken hoe het zit met de cijfers. Er is veel onderzoek verricht naar de kansen om zwanger te raken, ook na verkrachting. De resultaten variëren enorm, maar uit het overgrote deel van de onderzoeken blijkt dat de kans om zwanger te worden na verkrachting niet kleiner is dan gemiddeld, en wellicht zelfs groter. Tot dusver is er ook nog geen orgaan of mechanisme ontdekt dat verkrachterssperma vernietigd.
Als, zoals onderzoek uitwijst, de uitspraken van de beide christelijke mannen niet kloppen, waarom roepen ze dit soort dingen dan? De uitspraken hebben veel kritiek opgeroepen, zeker een ervaren politicus als Van der Staaij zal niet zo maar iets beweren. Dat beide mannen fundamentalistische christenen zijn, die fel tegen abortus (en vrouwenrechten in het algemeen, behalve het aanrecht dan) zijn is bekend. Het verkiezingsprogramma van de SGP is duidelijk: 'Elk mensenleven is daarom beschermwaardig, ook het leven dat nog niet geboren is en in een pril stadium verkeert. De Wet afbreking zwangerschap spreekt met mooie woorden over de “bescherming van het ongeboren leven”, maar intussen werken de zorgvuldigheidseisen niet zoals het zou moeten. In de praktijk gaat het vermeende recht van de vrouw op abortus 33.000 keer per jaar ten koste van het leven van het kind. Deze Abortuswet is in strijd met de menselijke waardigheid en moet vervallen.'
Toch zal zelfs de meest rabiate anti-abortus-activist snappen dat een zwangerschap die voortkomt uit verkrachting extra problematisch is. Door te beweren dat verkrachte vrouwen niet of zelden zwanger worden, is er (althans volgens van der Staaij en consorten) weer een pro-abortus-argument van tafel. Ze kunnen abortus met een gerust hart verbieden, aangezien een verbod alleen goddeloze vrouwen zonder moraal treft, en wellicht leren zij zo hun lesje.
De woordvoerders van de meeste andere partijen reageerden negatief op de onzalige uitspraken van Kees van der Staaij. Zij hebben zich gelukkig niet laten verleiden tot een discussie over de redenen die er zijn om te kiezen voor abortus. Door een waardeverschil tussen 'soorten' abortus te creëren (verkrachte slachtoffers versus goddeloze sloeries) wordt het debat vervuild. Het mag niet gaan om de reden om te kiezen voor abortus. Niemand hoeft verantwoording af te leggen over haar keuze, en al helemaal niet aan een stel fundamentalistische christenen die nog steeds het algemeen kiesrecht niet hebben kunnen accepteren. En hoezo zou er – al weer – een debat over abortus moeten zijn? De SGP is altijd, ongeacht de omstandigheden, tegen abortus (typisch genoeg zijn deze zogenoemde pro-lifers wel voor de doodstraf).
Ze mogen tegen abortus zijn. Ze mogen hun eigen mening hebben, en ze mogen die verkondigen. Dat dit niet altijd op een subtiele manier gebeurt, daar zijn we in Nederland zo langzamerhand wel aan gewend. Dat ze echter een poging doen om, aan de hand van leugenachtige onzin, en over de rug van verkrachte vrouwen, een debat wat al lang is gevoerd nieuw leven in te blazen, is gewoon walgelijk. Het heeft Kees van der Staaij wat media-aandacht opgeleverd, en een stel beveiligers, maar meer gelukkig niet. Het recht op abortus is een belangrijke verworvenheid, waar fel voor is gevochten, en dit recht moet behouden blijven. De discussie hoeft niet opnieuw gestart te worden, en de redenen voor de keuze mogen in geen geval een rol spelen in de non-discussie. De mening van een klein groepje vrouwonvriendelijke christenfundamentalisten is niet zo vreselijk relevant.

Tags
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.