29 November 2020

Wetenschap in dienst van mensen

Crises zoals de Corona-uitbraak zouden een impuls moeten zijn om onze relatie met de natuur en de organisatie van onze economie, die wordt geleid door het principe van winstmaximalisatie dat inherent is aan het DNA van het kapitalisme, te heroverwegen. Dat is echter geen automatische uitkomst zoals de klimaatverandering laat zien.

Ontkenners van klimaatverandering stellen vaak dat degenen die waarschuwen voor klimaatverandering dit doen omdat ze in werkelijkheid radicale kritiek op en alternatieven voor het kapitalisme naar voren willen brengen - maar het is precies andersom.

Niet de ontkenning van klimaatverandering, maar de logica dat het business as usual kan zijn, is het echte probleem. Oplossingen zoals het marktmechanisme van de CO2-handel (wat is er met dat idee gebeurd?) zijn het probleem. De ontkenning dat we ons leven en onze planeet boven winst moeten stellen is het probleem.

Degenen op rechts die op FoxNews en elders beweren dat als er een vaccin tegen het coronavirus wordt ontwikkeld, dit niet aan iedereen gratis moet worden verstrekt, omdat dat de stimulans voor bedrijven om het te ontwikkelen zou wegnemen, zijn niet alleen moreel corrupt, maar hebben het ook feitelijk bij het verkeerde eind.

De stimulans om tot deze wetenschappelijke doorbraken te komen, komt meestal van toegewijde en nieuwsgierige onderzoekers die zich bekommeren om mensen en de wetenschap. Bedrijven organiseren hun kennisproductie en passen die toe. Bovendien zijn bijna alle wetenschappelijke vorderingen gemaakt bij door de overheid gefinancierde en georganiseerde instellingen. Onze universiteiten, ons publiek en iedereen die bekend is met wetenschap, weet dat die voortbouwt op gezamenlijk werk en inspanning, uitwisseling van ideeën, samenwerking, enzovoort.

Het echte probleem is dat die middelen worden gecontroleerd door een klasse die alles in het werk stelt om elke praktische beweging naar radicale verandering te stoppen en te vernietigen, in plaats van die middelen in dienst te stellen van het overwinnen van alle sociale en technologische obstakels die de inspanningen om verandering tot stand te brengen ongetwijfeld zullen tegenkomen.

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren