Een nee-stem biedt hoop op een ander Oekraïne

Een ja-stem is een belangrijke steun aan de politieke elite en de olichargen in Oekraïne en hun neoliberale politiek. Een nee-stem biedt hoop op een ander Oekraïne. Dat was de hoofdboodschap van Volodymyr Ishchenko, tijdens het eerste debat van de sprekerstour gisteravond in Amsterdam. Naast sterke bijdragen van de sprekers werd met de 65 gasten een levendig debat gevoerd over het associatieakkoord en de perspectieven voor een sociaal en duurzaam Oekraïne.

Gevolgen van vrijhandel

Roeline Knottnerus van Transnational Institute gaf in haar bijdrage tekst en uitleg over het associatieakkoord. De eigen Oekraïense industrie en het MKB zijn niet opgewassen tegen de concurrentie met multinationals en zullen grotendeels kopje-onder gaan, met grote werkloosheid tot gevolg. Zo blijkt uit de gister verschenen studie van onder meer TNI. Ook blijkt uit onderzoek naar vergelijkbare handelsverdragen dat de mensenrechtensituatie niet verbeterd, ondanks mooie woorden hierover.

Neoliberaal beleid

Chris de Ploeg, journalist en schrijver van het onlangs verschenen ‘Oekraïne in het kruisvuur‘ verbreedde de discussie naar de rol die de VS en het IMF spelen in Oekraïne. Zo schrijft het IMF, in ruil voor leningen, extreme bezuinigingen voor die tot grote sociale problemen leiden. Dat sloot aan op de analyse van Alona Liasheva, gespecialiseerd in migratie. Zij gaf aan dat door de neoliberale politiek en de sociale gevolgen vele jonge Oekraïeners geen toekomst kunnen opbouwen in hun land. Omdat er geen goede banen zijn voor deze jonge Oekraïeners verhuizen vele jongeren naar het buitenland wat tot een braindrain leidt.

Volgens alle sprekers is er is een progressief alternatief voor dit associatieverdrag, een alternatief dat perspectief biedt op een sociaal en duurzaam Oekraïne. Stem woensdag dit asociale verdrag weg met een nee. Doe het niet voor Nederland, doe het voor een ander Oekraïne.

De tour gaat na Amsterdam vandaag naar Nijmegen, morgen naar Groningen en zondag naar Heerlen. Kom ook langs en laat je informeren.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Bram

wo, 04/06/2016 - 04:04

Ik vraag me af hoe concreet de zinsnede 'er is een progressief alternatief' is en in hoeverre dit wordt geholpen door een tegenstem. Wordt het linkse of andersglobalistische geluid niet overstemd door enerzijds de eurodans, anderzijds door de voorstanders van aansluiting bij Rusland?

In Polen is parlementair links vermorzeld tussen de rechts-nationalisten en de rechts-liberalen, ik vrees dat het in Oekraïne ook moeilijk wordt.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop