Schoftentuig!

Schoftentuig! Jongens in een park in Gorinchem? Duindorp? Nee, het échte schoftentuig vind je in de villa’s in de rijke buitenwijken van Amsterdam, Londen, Parijs en Washington. Zij zorgen jaarlijks voor honderdduizenden doden en gewonden, voor miljoenen in vluchtelingenstromen, voor ontwrichting dáár en híer. Dat zijn de wapenfabrikanten. En hun vertegenwoordigers die in op maat gesneden pakken vanuit veilige en comfortabele kantoren in Brussel hun belangen behartigen. De lobbyisten.

Elk jaar wordt voor ongeveer 300 miljard dollar ($ 300.000.000.000) omgezet aan militaire goederen. Van pistolen tot pantsergranaten, van slaghoedjes tot straaljagers. Nederland doet mee voor ongeveer 1 miljard, niet onaardig voor een klein land. Iedereen snapt dat met de productie van en handel in wapens grote belangen zijn gemoeid. Toen eind vorige eeuw een dip dreigde vanwege het einde van de Koude Oorlog moest er snel wat nieuws bedacht worden. De tegenstelling met Poetin werd rap weer opgeklopt, China kwam uit de kast als nieuwe bedreiging en het Internationale Terrorisme en het Midden Oosten boden uitkomst. Je hoeft helemaal niet in complottheorieën te geloven om te veronderstellen dat wapenindustriëlen zich daarbij in de handen wreven of daar zélf de hand in hadden.

Ontwrichting

De NAVO, de militaire macht van het Westen, viert dit jaar zijn 70-jarig bestaan. Het is vanwege allerlei onderlinge ruzietjes een beetje zuur feestje. Dat neem niet weg dat de aangesloten landen overal in de wereld betrokken zijn bij ernstige conflicten met wapengeweld en dus met profijtelijke leveranties aan de strijdende partijen. Het meest afschuwelijke recente voorbeeld is ongetwijfeld Jemen, waar momenteel miljoenen verkommeren. Dat enorme vluchtelingstromen aan dood en verderf trachten te ontkomen, mag geen verbazing wekken. Met als gevolg een opeenhoping van problemen daar en hier.

Een ander nog vrij vers voorbeeld van ontwrichting is te vinden in de gang van zaken in Zuid Afrika. Dat land is ten prooi gevallen aan corruptie op grote schaal. Daar is de regering natuurlijk verantwoordelijk voor, maar ook het westerse bedrijfsleven draagt schuld aan de teloorgang van een fatsoenlijk bestuur in Zuid Afrika. In het bijzonder geldt dit voor de wapenfabrikanten en de wapenhandel. Het meest markante moment waarop dat geschiedde is geweest in 1999. Op dat moment was het wapenembargo tegen Zuid Afrika vanwege de apartheid opgeheven en kon het leger zich weer eens 'in het nieuw' steken. Er werd voor $ 10 miljard aan bestellingen gedaan, vooral in Engeland en Amerika. In de documentaire Shadow World onthullen onderzoeksjournalisten van The Guardian dat daarmee een smeergeldbedrag van $ 300 miljoen (300.000.000 dollar) was gemoeid. Onder leiding van (toen) vice-president Zuma zouden met dat geld grote delen van de ANC-leiding en het landsbestuur voorgoed zijn gecorrumpeerd.

De lobby

Vanzelfsprekend moet de productie van en handel in wapens maatschappelijk mogelijk worden gemaakt. Daar zijn vertegenwoordigers en lobbyisten voor nodig, die de beleidsmakers, dus politici en regeringen (soms ook opstandelingen!), bewerken. Op 22 november jongstleden werd op een avond van De Haagse Mug ingezoemd op de wapenlobby in de Europese Unie (EU). Daarvoor waren uitgenodigd: Stop Wapenhandel, Niet-In-Mijn-Naam en de in België actieve Vredesactie. Maarten Bokhorst van Niet-In-Mijn-Naam – een groep activisten van de Socialistische Partij (SP) – gaf een overzicht van anti-militaristische activiteiten in Nederland. Benjamin Baars deed daar nog een schepje bovenop namens Stop Wapenhandel. En Bram Vranken ging behoorlijk diep in op de wapenlobby in ‘zijn’ Brussel, bij de Europese Commissie, zeg maar de regering van de EU.

Hij gaf bijvoorbeeld aan dat er officieel zo’n 33 wapenlobbyisten continu bij de EU gestationeerd zijn en dat daar een bedrag van € 5,6 miljoen mee gemoeid is. Officieel! Dat wil zeggen: in opgaven van bedrijven als Airbus en Thales. Uit eigen onderzoek blijkt dat dit aantal lobbyisten en het bedrag daarvoor wellicht met een factor 10 mag worden vermenigvuldigd! De grootste Europese wapenfabrikant, het Engelse BAE Systems – met een omzet van 25 miljard pond en 83.000 werknemers- heeft bijvoorbeeld officieel geen enkele lobbyist in dienst.

Bram Vranken putte zijn informatie uit het uitstekend gedocumenteerde “Securing Profits – How the arms lobby is hijacking Europe’s defence policy”, een uitgave van Vredesactie.be. In Securing Profits wordt onder andere beschreven dat die lobbyisten succesvol zijn. Zo zullen de uitgaven voor militaire research in EU-verband oplopen van € 65 miljoen in 2004 naar € 3.5 miljard in 2021.

Vrijwel alle rechtse regeringen laten hun oren hangen naar de wapenindustrie. Dat blijkt ook uit het feit dat in het Europese Defensie Actie Plan (EDAF) van de Europese Commissie in 2016 meerdere passages bijna letterlijk zijn overgenomen uit een adviesnotitie van de gezamenlijke wapenfabrikanten. Natuurlijk wezen Maarten en Benjamin erop dat daar wat aan te doen is! Zie bijvoorbeeld de baaierd aan boeiende informatie over achtergronden en acties die te vinden is op Stopwapenhandel.org. Over het ware schoftentuig in deze wereld!

Dit artikel verscheen eerder op Konfrontatie. 

Soort artikel
Reactie van:

Lonneke

vr, 12/06/2019 - 14:36

En Nederland faciliteert wapenproducenten ook door ze een brievenbus firma toe te staan. Zo zitten de 6 grootste wapenfabrikanten, die ook nog betrokken zijin bij ontwikkeling en productie van kernwapens met een brievenbusfirma op de zuidas. Ze ontwijken zo dus ook de belasting. Daarom heeft het Amsterdams Vredesinitiatief op 5 december in de Amsterdamse gemeenteraad aandacht hiervoor gevraagd en meer dan 1500 handtekeningen overhandigd (via de voorzitter)  aan de burgemeester. Zie ook: https://www.worldpeace.nl/handtekeningen-tegen-kernwapens-en-wapenfabrikanten/

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop