12 August 2020

Regeerakkoord kent ook winnaars

Volgens Rutte en Samsom moet ´iedereen inleveren´ en heeft het regeerakkoord dat eerlijk verdeelt . Uit een analyse van de gevolgen van het regeerakkoord die het CPB heeft gemaakt blijkt echter dat er ook grote winnaars zijn. Namelijk mensen die nu al buitengewoon rijk zijn.

Volgens Rutte en Samsom moet ´iedereen inleveren´ en heeft het regeerakkoord dat eerlijk verdeelt . Uit een analyse van de gevolgen van het regeerakkoord die het CPB heeft gemaakt blijkt echter dat er ook grote winnaars zijn. Namelijk mensen die nu al buitengewoon rijk zijn.

Volgens het CPB leidt het beleidspakket op termijn tot een daling van het aandeel van de arbeid in het nationaal inkomen, de zogenaamde arbeidsinkomensquote, met 2,1  procent. (klik hier voor de analyse). Dit komt omdat het regeerakkoord een groot aantal maatregelen bevat die tot een verlaging van de lonen leiden, zoals de beperking van de ontslagbescherming en de WW, en tot het vergroten van de inkomensverschillen tussen werkenden en uitkeringsgerechtigden en het opvoeren van de werkloosheid.

De daling van de arbeidsinkomensquote heeft automatisch tot gevolg dat het aandeel van het kapitaal in het nationaal inkomen, de kapitaalinkomensquote, met 2,1 procent stijgt. Dit komt neer op een extra stijging van de winsten met ruim 12 miljard euro per jaar. Dit is gelijk aan 75 procent van het te bezuinigen bedrag van 16 miljard euro. Hierbij moet worden bedacht dat de winsten van het Nederlandse bedrijfsleven nu al op een hoog niveau liggen. Dit betekent dus dat de nivellerende werking van het beleidspakket sterk moet worden gerelativeerd.

Mensen met een middeninkomen worden inderdaad stevig aangepakt, maar mensen die echt rijk zijn, namelijk de mensen die van de opbrengsten van hun kapitaal leven, gaan er juist fors op vooruit.

Tags: 
Dossier: 
Soort artikel: 

Reacties

Door Willem Bos ( ) op

Ja die mensen bestaan echt. In het volgende nummer van grenzeloos gaan we daar wat uitgebreider op in. Hier vast een stukje van dat artikel:

Volgens een recent onderzoek van Van Lanschot bezit een op de honderd huishoudens in Nederland (92.000 huishoudens) een miljoen of meer. Deze één procent bezit volgens dit onderzoek bijna 40 procent van het totale particuliere vermogen in Nederland (1.198 miljard euro). Volgens de Quote 500 bezitten de rijkste 500 individuen in ons land gezamenlijk een vermogen van 106,5 miljard euro. De rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho, dochter van Freddy Heineken, bezit volgens Quote 5,4 miljard euro. Ondanks, of misschien wel dankzij, de crisis gaat het goed met de rijken. Sinds 2007 heeft de rijkste 10 procent van de Nederlanders er 30 miljard bij gekregen, terwijl de armste 10 procent 10 miljard armer werd.

Door Ronald ( ) op

De huidige tijdsgeest is te vergelijken met de tijd net voor de Franse Revolutie.

Door Rosita ( ) op

"mensen die van de opbrengsten van hun kapitaal leven", daarbij stel ik me gepensioneerde B.Bommels voor, plus de families uit de Quote top 100. Bestaan zulke mensen echt? Ik zie ze nooit. Waar komt hun geld vandaan?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren