Wel en niet in een journaal

Gezien? Het achtuurjournaal van de NOS op 4 april 2014? Zo niet, dan heb je géén verslag gemist van de mega-demonstratie van vakbonden in Brussel op die dag. Wél heb je dan kunnen zien dat binnenkort 1.230 arbeiders in Bergen op Zoom op straat worden geschopt. Met een huichelachtig commentaar van CDA en VVD.

Het was vroeg uit de veren op vrijdag 4 april. Voor een dag demonstreren in Brussel vertrokken vanuit Den Haag al om acht uur 's ochtends twee vrijwel volle bussen. Eén met mensen uit de schoonmaaksector en één bus met mensen uit allerlei andere sectoren. Wit, zwart, bruin, lange lokken, kaal, bril, lenzen, hoofddoek, blootshoofds, buikie, slanke taille, maar allemaal lid van de FNV.

Met 1.500 van de FNV

In totaal reisde de FNV met ongeveer 1.500 mensen vanuit Nederland af naar Brussel. Om daar mee te doen aan een grote demonstratie van vakbonden uit heel Europa. Directe aanleiding zijn de Europese verkiezingen op 22 mei 2014. Maar de belangrijkste reden voor deze internationale demo was en is het bezuinigingsbeleid van de Europese Unie (EU). Door de EU-politiek worden werkgelegenheid, sociale voorzieningen, pensioenen, lonen en zorg afgebroken. Zodat een kleine elite zijn winsten kan vergroten. Geen wonder dat werknemers in opstand komen. En actievoeren tegen die bezuinigingen, vóór meer banen, koopkracht en een leefbaar bestaan.

Gigantisch rups

Rond een uur of elf vertrok de demonstratie vanaf de Boulevard du Jardin Botanique. Een uur later pas gingen daar de laatste demonstranten van start. Het waren er ruim 50.000. Vijftigduizend! Daarvan waren er 25.000 Belgen, die 'een thuiswedstrijd' mochten spelen. Uit Frankrijk kwamen 13.000 vakbondsactivisten. De opkomst uit Duitsland viel tegen: 300. Dat waren er nog minder dan uit Luxemburg, dat met 650 demonstranten kwam opdagen. Er waren ook 3 Finnen en 28 Tsjechen. Met 1500 deelnemers leverde Nederland een duidelijk merkbare bijdrage.

Het was een machtig gezicht om te zien hoe de massa als een gigantische kleurrijke rups langzaam voortkroop tussen de kille beton- en glaskolossen, de kantoren die Brussel maken tot de hofstad van het Europese grootkapitaal. De stemming onder de demonstranten was pittig. De vlaggen en hesjes - rood, geel, groen, blauw - gaven een feestelijke, bijna vrolijke indruk. Maar er was ook woede. Vooral de Franse vertegenwoordigers riepen luid hun leuzen over 'salaires et travail!'. En om de vijf minuten knalde er wel een enorme vuurwerkbom, hetgeen telkens met enthousiast gejuich werd begroet.

Zonde van de vitaminen!

Vanwege de massaliteit was lang niet iedereen in staat om de toespraken vanaf twee uur 's middags in het Parc du Cinquantaire te beluisteren. De voorzitter van de FNV Ton Heerts was één van degenen die daar het woord voerde. Zijn woorden en die van de andere sprekers waren helemaal in de lijn van het doel van de demonstratie: strijd tegen de bezuinigingen en voor voldoende werk en fatsoenlijke inkomens en zorg. Na het optreden van de vakbondsvoorzitters werd het korte tijd onrustig. Een groep demonstranten zette hun woede om in het gooien van sinaasappels naar de oproerpolitie. Zonde van de vitaminen!

Na een busrit met halve slaapjes en gezellige discussies doemde om half zeven 's avonds de skyline van Den Haag weer op. Overwegend tevreden stapten we even later uit. Hopelijk hadden we de leiders van de Europese Unie een duidelijk signaal gegeven. In ieder geval hadden we onszelf gesterkt in ons voornemen niet met ons te laten sollen!

Nóg meer winst

Hoe indrukwekkend de betoging in Brussel ook was, in het NOS-journaal van acht uur werd eraan geen woord of beeld besteed. Niente, nada, niks. Wél was er in datzelfde journaal vrij uitgebreid aandacht voor het massa-ontslag van ruim twaalfhonderd arbeiders van Philip Morris in Bergen op Zoom. Binnenkort worden zij op straat gegooid, sommigen na tientallen jaren 'trouwe dienst'. Wie denkt: 'Hoera, weer minder kankerstokken!', die vergist zich. De 75 miljard sigaretten gaan elders gemaakt worden. Maar de 1.230 werknemers, hun familieleden en toeleveranciers, bij elkaar ongeveer 8.000 West Brabanders kunnen het schudden. Terwijl deze fabriek in 2012, ondanks de crisis, nog 88 miljoen winst maakte en in 2013 zelfs 114 miljoen.

De kapitaalbezitters van Philip Morris denken echter ergens anders nóg meer winst uit ongetwijfeld lager betaalde arbeiders te kunnen persen. Het NOS-journaal bracht de ontreddering in Bergen op Zoom in beeld. Zelfs was er een flits van een vakbondsbijeenkomst na de bekendmaking van de sluiting. En natuurlijk waren er interviews met de lokale politici van het CDA- en de VVD. Die met de bekende schijnheiligheid krokodillentranen plengden over 'het verlies voor de stad, de ramp voor de regio'. Ja, ja, maar het zijn wel hún vrinden die daarvoor verantwoordelijk zijn! Kennelijk is met een prachtige manifestatie van 50.000 mensen in Brussel nog niet afgerekend met de logica van het kapitaal!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de site van Solidariteit.nl.

roblubbersen@grenzeloos.org

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

C.Bos

di, 04/22/2014 - 00:12

Nederland zit met een probleem. De media staat aan de kant van de politiek. Wordt monddood gemaakt of kiest hier zelf voor. Hoezo vrijheid van meningsuiting. Gewoon mond houden omroep X anders wordt je doodgezwegen of gekort op de budgetten. Wij wisten het natuurlijk allemaal, de politiek is onbetrouwbaar. De regeringspartijen schofferen elke dag hun eigen leden en kiezers.
Door hun bezuinigingen en verkeerde beslissingen maken ze Nederland kapot. Ze moeten wel, want zeggen ze, deze weg zijn ze ingeslagen "en die maken we af". Er is vastgesteld dat de werkloosheid op loopt en dit gaat op korte termijn niet veranderen. Er gaan 50.000 mensen in Brussel demonstreren en er is geen omroep die er aandacht aan besteed. Natuurlijk niet, publiciteit rond dit onderwerp is voor de regeringspartijen en de politiek in Den Haag niet gewenst.
Voormalig voorman van de PvdA en salonsocialist de heer De Kok verdient 42.000 Euro bij in China (waarschijnlijk worden hier de sigaretten voor Philip Morris straks gemaakt) niemand roept wat of doet wat. Ik denk dat De Kok een aardig pensioentje heeft en wellicht nog AOW (bedankt meneer Drees). Kortom de rijken worden rijker en de armen nog armer.
De pers zwijgt.
Bang voor verlies van eigen baan?

Reactie van:

Condor

za, 05/03/2014 - 00:07

Media heeft altijd aan de kant van de politiek of elite gestaan. Alleen nu zie ik zeer ernstige vormen van nieuwsmanipulatie ontstaan en steeds meer. Het is op een punt dat ik helaas de media niet meer kan geloven. Is al jaren zo.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop