15 Oktober: het gelijk van de verontwaardiging

20.10.2011

Sinds februari 2003 heeft een internationale oproep voor actie niet zo'n succes gehad als de oproep voor 15 oktober.

In Spanje, waar de beweging van de Indignados ('verontwaardigden') begon, ging bijna en half miljoen mensen de straat op in zo'n 80 steden. In Madrid alleen al waren er 200.000 demonstranten.

Verspreid over vijf continenten vonden acties plaats. In meer dan 80 landen en bijna duizend steden gingen honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de omgang met de internationale economische crisis door onze regeringen. Regeringen die niet aarzelen om de privé-ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor de crisis te redden en van de gelegenheid gebruik maken om neoliberaal beleid versterkt door te zetten: grootschalige ontslagen in de publieke sector, het bezuinigen op sociale voorzieningen, grootschalige privatiseringen, afbraak van publieke voorzieningen (pensioensystemen, uitkeringen...) Overal dient de publieke schuld als voorwendsel om een bezuinigingsbeleid door te voeren. Overal wijzen boze demonstranten naar de banken.

In februari 2003 zagen we de grootste internationale mobilisatie ooit, in een poging een oorlog te voorkomen. Meer dan tien miljoen mensen gingen in talloze demonstraties de straat op. Sindsdien is de andersglobaliseringsbeweging die eind jaren negentig opkwam op de achtergrond geraakt maar nooit helemaal verdwenen. Op 15 oktober ging iets minder dan een miljoen mensen de straat op. Toch was dit een succes: voor het eerst werd er wereldwijd gedemonstreerd tegen hen die verantwoordelijk zijn voor de kapitalistische crisis, een crisis die tientallen miljoenen mensen raakt.

De financiële en economische crisis die in 2007 in de Verenigde Staten begon heeft zich sinds 2008 vooral in Europa verspreid. De schuldencrisis waar Derde Wereldlanden al lang mee bekend zijn heeft zich naar het Noorden verplaatst. Deze crisis gaat gepaard met stijgende voedselprijzen die een voedselcrisis veroorzaken die sinds 2007-2008 de ontwikkelingslanden hard treft. En daarboven komt de klimaatcrisis die vooral de bewoners van de armste landen hard zal treffen.

Dit is een crisis van het sociaal-economische systeem, een crisis die ook zichtbaar is in de instituten van dit systeem: de leiders van de G8 landen zijn niet in staat de crisis tegen te gaan. Daarom hebben zij de G20 bijeen geroepen maar ook die is al drie jaar niet in staat werkelijke oplossingen voor te stellen.

Dit is een crisis van de beschaving. De ideeën om alles tot koopwaar te maken komen onder vuur te liggen. Het falen om de ecologische gevolgen van economische projecten onder ogen te zien, het produceren van alsmaar toenemende hoeveelheden goederen, de drang om ten koste van publieke middelen persoonlijke wensen te bevredigen, het systematische gebruik van geweld door de grootmachten, het ontkennen van mensenrechten aan hele bevolkingen zoals in het geval van de Palestijnen; vaak staat kapitalisme centraal in wat nu bekritiseerd wordt.

Deze mobilisatie was niet het werk van een centrale organisatie. De beweging van de Indignados werd in Spanje in mei 2011 geboren in de nasleep van de Tunesische en Egyptische opstanden. De beweging verspreidde zich naar Griekenland in juni en naar andere Europese landen. In september 2011 stak de beweging de Atlantische Oceaan over en werd het de Occupy beweging, genoemd naar Occupy Wallstreet.

Natuurlijk nemen radicale politieke organisaties en sociale bewegingen deel aan de beweging maar zij controleren ze niet. Hun invloed is beperkt. De beweging is grotendeels spontaan, veelal bestaat zij uit jongeren en de beweging heeft een enorm potentieel. Een potentieel dat de politieke kopstukken en bazen van de grote multinationals hoofdpijn bezorgt. De beweging kan een kortstondige vlam in de pan zijn of de vonk die het vuur doet ontbranden, niemand kan het zeggen.

15 Oktober zag vooral in de rijke landen grote betogingen, vooral in de centra van de financiële industrie. De zich ontwikkelende beweging van verontwaardigde bezetters heeft een creatieve en bevrijdende dynamiek gecreëerd. Als je nog nog niet betrokken bent, probeer dan mee te doen!

Tags

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.