2 December 2020

FNV in Amsterdam tegen de huurexplosie

De vernieuwde FNV wil het vakbondswerk niet beperken tot belangenbehartiging op het vlak van lonen en arbeidsvoorwaarden, maar ook andere zaken die van belang zijn voor de (potentiële) leden aanpakken. Bijvoorbeeld de afbraak van de zorg en welzijnsvoorzieningen en de huurexplosie. Om dat effectief te kunnen doen moeten er actieve lokale FNV-groepen opgebouwd worden. In Amsterdam wordt daar al langere tijd aan gewerkt door het organiseren van vakbondscafés.

Half februari was er een vakbondscafé over de huurstrijd. Daar werden plannen gemaakt om samen met huurdersorganisaties als FNV-Amsterdam de strijd tegen de huurexplosie te voeren. Op de site van FNV lokaal werd onderstaand verslag van deze bijeenkomst gepubliceerd.

‘Het Vakbondscafé in Amsterdam van vrijdagavond 13 februari 2015 was een groot succes. De opkomst was hoog. Zo'n 85 mensen hebben samen met de inleiders voor een levendige discussie gezorgd.

FNV in Amsterdam tegen de huurexplosie

De enquête die actieve leden van de FNV in januari hebben gehouden leverde in 2 weken ruim 2.000 reacties op. De uitslag bevestigde nog maar eens dat de huurexplosie in Amsterdam ook onder onze leden fors gevoeld wordt en dat het huurbeleid drastisch om moet.

Onbetaalbaar

Enkele leden kwamen met duidelijke voorbeelden: "Als je als student voor nog geen 25 m2 € 550,- per maand moet betalen is het goed mis." "Mijn buurvrouw kan na de renovatie niet meer terug in haar woning, omdat de huur met meer dan € 200,- per maand omhoog gaat en net boven de huurtoeslaggrens uitkomt."

geen hotels maar betaalbare woningen

De toename van het aantal toeristen zet de binnenstad en de wijken erom heen onder druk. Dit leidt tot illegale hotels en er komen steeds meer hotels. Dat gaat onder andere ten koste van veel huurwoningen. In Amsterdam West loopt een actie onder het motto "Geen hotel maar betaalbare woningen." Iedereen ontvangt een folder.

seniorenwoningen

Ook is er een schrijnend tekort aan seniorenwoningen. Veel verzorgingshuizen met name in de centrale stad zijn gesloten of staan op de nominatie. Als er al seniorenwoningen gebouwd worden zijn het tot nu toe dure huurwoningen. Op deze manier worden veel mensen de stad uitgejaagd.

Saar Boerlage ziet perspectief: "Het komt te vaak voor dat woningcorporaties woningen met een lift in de verkoop gooien, terwijl die juist geschikt zijn voor senioren. We gaan als ouderenorganisaties samen met buurtgroepen actievoeren voor het behoud van huurwoningen. Het roer moet om."

creatieve actievormen

Bij de discussie over welke acties zinvol zijn wordt het woord bezetten in de mond genomen, we zouden veel te lief zijn. Ook worden er verschillende creatieve actievormen bedacht. "Als zichtbaar is dat er wat aan de hand is in je straat door een zelfgemaakte poster achter je raam doet dat best wel wat met mensen. Er moet beweging komen."

Voorstel aan ledenparlement

In de pauze geven drie mensen zich op om actief te worden voor de FNV in Amsterdam op het punt wonen. Een voorstel aan het ledenparlement van de FNV om het thema wonen prominent op de agenda te zetten wordt door de voorzitter René Danen toegelicht en enthousiast ontvangen.'

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren