Het nieuwe FNV bestuur 2

In dit tweede deel van onze miniserie over het nieuwe FNV bestuur spraken Rob Marijnissen en Lot van Baaren voor Grenzeloos met Khadija Tahiri en Jan Schriefer. Het eerste deel van deze miniserie vind u hier.

Khadija Tahiri, is enige jaren lid van het ledenparlement en voorzitter van het schoonmakersparlement. Haar voorkeur gaat uit naar Bart Plaatje. Ze legt uit waarom.

Bart Plaatje is kandidaat voor de functie van Algemeen secretaris, die wordt gekozen in functie. Hij is een van de eerste organizers die ik ben tegengekomen in de schoonmaak. Hij was toen een zogenaamde lead-organizer, leider van een team organizers. Ik ben heel blij dat hij zich kandidaat heeft gesteld. Hij heeft heel veel ervaring, het is een eerlijke man, een goede man die hart heeft voor de goede zaak. Dat is voor mij zo belangrijk. Het is natuurlijk een baan, maar voor veel mensen in de vakbeweging doe je het ook met je hart. Als iemand zoals Bart dat doet, dan geloof ik in zo iemand voor de volle 100%, dat hij het voor de leden doet. En niet omdat hij hogerop wil. Bart is zo'n persoon die er vol voor gaat. En zich niet uit het veld laat slaan. Hij is onderaan begonnen in de vakbeweging en dat is zo belangrijk.

Het is sowieso belangrijk dat Zakaria Boufangacha in het bestuur komt. Hij is een van de huidige vicevoorzitters en hij moet blijven, ook vanwege diversiteit, zodat er iemand staat met een andere achtergrond. Op de internationale dag tegen racisme is hij er ook en weet je, in de afgelopen periode is gebleken dat hij doet wat hij belooft. Hij staat er echt voor. Dat moet je ook willen en kunnen, en hij doet het. Dat vind ik ook van Kitty Jong die staat er ook echt voor als het om diversiteit gaat.

Beiden staan Voor14, diversiteit en vrouwen. Van de nieuwe mensen ken ik Bas van Weegberg. Die vind ik erg goed en hij is kaderlid en erg jong. Daar moeten we nu voor gaan. Dus voor mij gaat het om Bas, Zakaria, Kitty en Bart. Dat zijn mijn favorieten.

De voorkeur van Jan Schriefer gaat uit naar Kitty Jong en hij pleit voor meer jongeren in het bestuur. Jan Schriefer is ook al jaren lid van het ledenparlement vanuit de sector van Zorg en Welzijn.

Ja Kitty, daar kan je gewoon afspraken mee maken. In 2019 met die landelijke ziekenhuisstaking had ik gevraagd: kan je bij ons langskomen in het ziekenhuis. Dat wou ze wel doen. Je hebt het druk, maar als je nou moet kiezen, kies dan voor Blaricum, want er wordt hier nieuwbouw gepleegd. Dat betekent dat Blaricum op den duur gesloten gaat worden. Dus die mensen daar hebben ook nog wat anders aan hun hoofd dan alleen die cao, die zijn ook bang dat ze hun baan kunnen verliezen. Ze moeten dan ineens veel verder reizen, de rust die je normaal hebt vervalt.

'Nou,', ze zei, 'dat is goed.' Toen ging ze daar staan en zei ze 'Dit is mijn ziekenhuis. Want ik kom hier altijd met mijn man. Die is hartpatiënt en die wordt altijd zo goed door jullie geholpen!' Dat was natuurlijk een schot in de roos. Ze is in 2019 ook met ons meegegaan naar Brussel. En daar heeft ze het voor het Europees parlement bij een manifestatie van het Europees Netwerk tegen vercommercialisering en privatisering van de zorg en de EPSU (European Public Service Union) hartstikke goed staan te vertellen hoe het in Nederland zit. Ze zal ook best wel polderen, maar ze is ook iemand die wel de barricade op gaat. Ik heb tegen een paar collega's uit onze sector gezegd dat het jammer is dat Kitty geen voorzitter is geworden, maar dat het misschien voor ons beter is, omdat haar hart bij de zorg ligt en ze zich daarvoor zal inzetten. Na de verkiezing heeft ze even twee weken rust genomen en dat kan ik me ook wel voorstellen, maar nu is ze weer volop bezig.

Kitty geeft mensen vertrouwen. We moeten nog steeds vertellen dat er wat veranderd is binnen de FNV, dat we bottom up moeten werken en niet top down. Kitty heeft gewoon aandacht voor de kaderleden en dat is heel goed.

Ja dat denk ik wel, dat komt ook door zo'n bestuurder als Kitty. Er waren in het verre verleden amper vrouwen in het bestuur. Of vrouwen, die alleen maar carrière willen maken en doen wat die mannen bedacht hebben.  Maar zij laat zien dat ze niet om haar heen kunnen. Ze is heel erg bezig geweest met gelijke beloning. Ik wist niet wat ik hoorde dat er zo'n groot verschil is. Ik heb een mooi plaatje van de Franse vakbond, vrouwen verdienen 26% minder dan mannen. Ze hebben een kaartje met een snor. Als je gaat solliciteren, plak dan deze snor op. Ik dacht dat dat bij ons niet zo was, maar het is gewoon ook zo. Marianne Nobel heeft dat vanuit de zorg aangekaart en dat heeft Kitty heel sterk ondersteund. En waar ze in de SER ook mee bezig is: met kinderarmoede. Ik kan er nog niet over uit dat er bijna een half miljoen kinderen in armoede opgroeien in dit land. En dat meer dan 250.000 van die ouders wel gewoon een baan hebben, maar daar niet van rond kunnen komen. Of ze hebben een parttimebaan, maar moeten 7 dagen per week beschikbaar zijn voor de baas.

In het vorige regeerakkoord stond dat 1 kind dat in armoede opgroeit, er 1 teveel is en dan werd er gezegd: we gaan dat met 1 % per jaar verlagen. Dat schiet niet op. En dan heb je mensen nodig die dat aankaarten.

Jongeren in het bestuur zijn hard nodig, maar dan moet je niet vragen bij de beoordeling van de kandidaten naar 'uitgebreide bestuurlijke ervaring'. Dat is echt een fout bij deze verkiezingen. Dat zou over het algemeen betekenen dat jongeren niet in aanmerking komen. Want wanneer heb je dan ervaring? Dan moet je bijvoorbeeld de voorzitter van FNV Jong zijn of zo. Ik hoop trouwens dat hij gekozen wordt, Bas van Weegberg. Daar heb ik een goed gesprek mee gehad. Ik heb hem ook internationaal bezig gezien. Daar deed hij voor de EPSU een presentatie over de actie van FNV Jong over het leenstelsel 'niet mijn schuld'. Dat deed hij heel goed. Hij zal een aanwinst zijn.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop