Movies that Matter 2018 groot succes

Op 31maart werd het filmfestival Movies that Matter 2018 afgesloten. Na een week met 100 films over mensenrechten, sociale rechtvaardigheid, vrede en vrijheid. In totaal werden deze films bezocht door 27.000 mensen. Dat zijn er 2000 meer dan naar het MtM-festival vorig jaar kwamen kijken. De organisatoren van en rond Amnesty International spreken van een groot succes.

Plukken aan elkaar

Net als in 2017 bestond het MtM-programma uit een educatief deel voor scholen en een voor het ‘gewone’ publiek. Voor het educatieve deel waren scholen voor voortgezet en middelbaar beroeps-onderwijs (VO en MBO) uitgenodigd. Het betrof 10.000 scholieren en studenten. Die hebben overigens niet allemaal ‘iets meegekregen’ van de vertoonde films. Enkele voorstellingen verliepen nogal chaotisch met veel puberaal (wan)gedrag, herrie, aan elkaar plukken en op mobieltjes raadplegen wat er in de rest van wereld gebeurde. Dat gebeurde o.a. bij de film NICE PEOPLE. Een film over een integratieproject in Zweden, waar Somalische vluchtelingen werden klaargestoomd voor het Wereldkampioenschap Bandy (een soort ijshockey!!!), terwijl deze migranten zelfs nog nooit natuurijs hadden gezien! Halverwege de film werd in de zaal zelfs de wave ingezet. Toch kreeg deze film van de leerlingen die wél hadden gekeken nog een 7,1. En eerlijk is eerlijk, de ordeverstoringen waren uitzondering. De film SCHULDIG met een compilatie van de tv-serie over dat onderwerp (schulden) mocht rekenen op de nodige aandacht, herkenning en een 8,1 als eindoordeel. Bij de inleiding op deze film trad een goochelaar/mindfucker op die van een tientje uit het publiek 20 Euro wist te maken. Dat viel enorm in de smaak. Helaas deed hij dit maar éénmalig. EYE IN THE SKY deed het nog beter met een 8,3. Een ontzettend sterke en spannende film over een Amerikaans/Engelse raket aanval op een terroristennest in Kenya, waarbij een jong meisje ‘in de weg zit’. (besproken op Grenzeloos 21 juli en 23 juli 2016) Met Helen Mirren als kolonel in een sleutelpositie.

Etnisch profileren

Verreweg de hoogste score gaven de leerlingen aan UN SAC DE BILLE, een 9! De rolprent over twee joodse Franse jongetjes op drift tijdens de Tweede Wereldoorlog, maakte veel indruk, niet in de laatste plaats omdat in het begeleidend programma een 90-jarige joodse man zat die in Duitse concentratiekampen had gezeten en daarover vragen van de jongeren bekwaam beantwoordde. Er waren ook programma-onderdelen zónder film, zoals een debat over etnisch-profileren. Na een korte inleiding door een echte politie-agent gingen zo’n 60 studenten Beveiliging van de MBO Mondriaan met elkaar in discussie. Bloedserieus, Behoorlijk welbespraakt. En geen enkel denkbaar argument pro of contra bleef onbesproken. Geweldig!

Verboden in Rusland

Het educatieve programma bevatte soms wat oudere films, voor het publieke festival was het merendeel van de 70 stuks  spiksplinternieuw. Een film die al eerder op een ander festival te zien was, was I AM NOT YOUR NEGRO, over de zwarte burgerrechtenbeweging in Amerika in de zestiger jaren, met Martin Luther King, Malcolm X en James Baldwin. Eerder besproken op Grenzeloos op 29 mei 2017. Ook eerder vertoond is THE DEATH OF STALIN, over de horror en de humor rond het sterfbed van de Sovjet-dictator in 1953. Inmiddels verboden in het Rusland van Poetin, dus een ware must-see!

In de bioscoop

Van de nieuwe films hebben ondertussen enkele de ‘normale’ bioscoop gehaald of gaan dat binnenkort doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ‘publiekslieveling’ SO HELP ME GOD, over de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez  in confrontatie met groten en kleine criminelen. Dat geldt ongetwijfeld voor de ‘festivalwinnaar’ THE BASTERD, over een Friese fietsenmaker en zijn Ethiopische halfbroer, over een bejaarde vader met een ooit verstoten en ontspoorde bastaardzoon.

Een film die het al goed doet in de bioscoop, is AUS DEM NICHTS. Een spannende film over een Duitse vrouw die de rechtsextremistische moordenaars van haar Turkse man en haar zoontje wil aanpakken. In het begin is het verhaal vrij voorspelbaar, maar de ontknoping is razend spannend. Met veelgeprezen acteerwerk van Diana Kruger. Eveneens de moeite waard is de documentaire TRUTH DETECTIVES, over de inzet van nieuwe methoden en technieken om straffeloosheid en onrecht tegen te gaan. Met beelden uit de Oekraïne, Israël, Syrië en Mali. In Colombia wordt een computerprogramma voor onderzoek naar de verspreiding van spinnen gebruikt om slachtoffers van liquidaties op te sporen! Bezienswaardig is zeker ook RISK. Een film van Laura Poitras over Julian Assange, die voor klokkenluiders Wikileaks ontwikkelde. Een intrigerend portret. Laura maakte eerder een vergelijkbaar portret van Edward Snowden in CITIZENFOUR, besproken op Grenzeloos op 17 november 2016.

Voor de FNV

Waarschijnlijk niet in de bioscoop, maar wel op tv en toch ten minste op FNV-bijeenkomsten, komt de film HET SCHOONMAKERSPARLEMENT, over de fanatieke acties van de schoonmakers in Nederland voor een betere betaling en wat meer, zoals zijzelf zeggen ‘respect’. Bij elkaar 53 minuten beelden van een behartenswaardige belangenstrijd!

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop