Sluipende oorlogsvoorbereiding

30.06.2016

'Kijk mamma, die man lijkt op opa. Waarom heeft opa niet zo'n leuke krulsnor?'. Veteranendag 2016. Het is druk in zonnig Den Haag. 'En daar mamma, een draaimolen met een hobbelpaard, een tank en een straaljager!'. Terwijl er gehapt wordt in een suikerspin, bulderen vier échte F-16's over de 100.000 bezoekers. Volgens de organisatoren een eerbetoon aan hen die zich hebben ingezet voor vrede, vrijheid en veiligheid. Aan goede bedoelingen zal het zeker niet hebben ontbroken. Maar heeft die man met die krulsnor misschien niet ooit een paar 'ploppers' doodgeschoten? En hebben die F-16's in Irak niet per ongeluk een schooltje in puin gebombardeerd? De militaristische propaganda laat dát 'veiligheidshalve' buiten beschouwing.

Defensiedagen

De Veteranendag staat als militaire propaganda niet op zichzelf. In mei waren er de Landmachtdagen, waarbij 70.000 mensen kazernes en landwapens bezochten. Terwijl op hetzelfde moment honderden basisscholen bezoek kregen van soldaten met camouflage-schmink op hun gezicht, die hun geweren in de klas demonstreerden. Spannend! Nog geen maand later vloog een Joint Strike Fighter (JSF – F35) een promotie-rondje over Nederland en ook nog in juni waren de Luchtmachtdagen. Toen kwamen maar liefst 280.000 mensen naar de vliegbasis in Leeuwarden. Wat een techniek! De marine slaat een jaartje over, maar rekent in Den Helder nu al op minstens evenveel bezoekers in 2017 als in 2015 en dat waren er ongeveer 165.000. Onschuldig?

Geldtekort?

Het is duidelijk dat het militaire apparaat weer aan de mens moet worden gebracht. Lastige vragen zijn daarbij niet welkom. Een treffend staaltje daarvan levert Esmeralda Böhm, eindredacteur bij de NOS. In het AD van 26 juni wordt haar naar aanleiding van alle aandacht voor de Veteranendag gevraagd: 'Is het een mooi pr-feestje voor de krijgsmacht?'. Waarop ze antwoordt dat de NOS best wel met een journalistieke blik naar Defensie kijkt: 'Wat speelt er nu? Op dit moment is dat natuurlijk het geldtekort.' Ha! Die aap moest wel uit de mouw komen. Het defensiebudget moet omhoog. Het is nu te laag en mogelijk staan we aan de rand van een nieuwe (koude) oorlog.

Ophoging budget

In Nederland wordt dit jaar 8,8 miljard euro besteed aan het leger. De NAVO wil graag dat daar 4 tot 5 miljard euro bijkomt. Een groep sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen is vooralsnog iets bescheidener. Jan Pronk, Ad Melkert, De Hoop Scheffer, Hillen, Bolkestein en Wiegel hebben een manifest ondertekend waarin ze pleiten voor een ophoging van het defensiebudget met 1,5 miljard euro. Ook nog een aardige slok op een borrel.

Legitimatie

Goed in het gehoor liggende positieve motieven rond vrede, vrijheid en veiligheid volstaan natuurlijk niet om de geesten rijp te krijgen voor 'meer geld voor het leger'. Er moet ook een reële dreiging zijn. Daarvoor volstaat Islamitische Staat (IS) niet. De aanpak van de terreurdreiging van IS komt toch eerder voor rekening van veiligheidsdiensten, justitie en politie dan van defensie. Ter rechtvaardiging van een hoger defensiebudget wordt nu vooral gewezen op een andere vijand: 'de Russen'. En er wordt niet alleen gewezen naar het Oosten. Er vinden ook daadwerkelijke voorbereidingen voor een gewapend conflict plaats.

Propaganda

Poetin maakt het de NAVO soms wel gemakkelijk om op te kunnen spelen. Zijn autoritaire optreden in eigen huis en zijn wispelturige beleid ten aanzien van zijn buurlanden geven te denken. Maar de reacties in het Westen zijn soms bijna lachwekkend als ze niet zo ophitsend waren. Toppunt de afgelopen weken was de in hysterische artikelen opgeworpen suggestie dat Poetin persoonlijk zwaar getrainde Russische hooligan-commando's naar het EK-voetbal in Frankrijk had gestuurd om de stabiliteit in West Europa te ondermijnen. Dat draagt bij aan een beeld dat er van Rusland niets deugt. Invallen in Oekraïne, betrokkenheid bij het neerschieten van de MH17, homohaat, dopingschandalen, supportersrellen, dagelijks peperen de media een vijandbeeld in. Veel klopt, een deel is opge-klopt. Als het Brexit-resultaat in Engeland ons iets leert, dan is het wel dat een kwaadaardig dagelijks media-bombardement, zoals tegen de EU, massa's mensen (tijdelijk?) in een nationalistische, xenofobe en roekeloze stemming kan brengen. De vergelijking met de vooravond van de Eerste Wereldoorlog dringt zich op. Toen trokken uiteindelijk miljoenen zingend de loopgraven in om een frisse vrolijke oorlog voor hun vaderland te voeren. Het blijkt nog steeds mogelijk in korte tijd heel veel mensen een rad voor ogen te draaien en 'gek' te maken. Tot beangstigende dingen in staat.

Provocaties

Onderdeel van de huidige propaganda-oorlog vormen echter ook daadwerkelijke militaire oorlogsvoorbereidingen. Dit jaar is wat dat betreft al het nodige gepasseerd. In de eerste plaats worden vrijwel overal, net als in Nederland, de defensie-uitgaven opgevoerd. De uitgaven voor bewapening zijn de afgelopen 5 jaar met 14% gestegen tot ongeveer 1.500 miljard euro. De handel floreert! De wapens worden ook ingezet. Vooralsnog ter afschrikking en bij oefeningen. Zo heeft de NAVO extra F-16's gestationeerd aan de grenzen van de Baltische staten en Rusland. En zijn er afspraken gemaakt met Oekraïne over wapenleveranties en gezamenlijke militaire trainingen (in het EU-verdrag dat alleen door Nederland in een referendum is afgestemd). Zo hebben 31.000 NAVO-soldaten een denkbeeldige Russische aanval op Polen afgeslagen. Roemenië en Bulgarije krijgen extra troepen en marine-schepen voor de Zwarte Zee. En in Letland, Estland en Litouwen legert de NAVO een extra troepenmacht van 4.000 direct inzetbare militairen die de grenzen met Rusland gaan bewaken. Het is duidelijk dat de NAVO een agressieve en uitdagende politiek voert, die grote risico's met zich meebrengt.

1. Plopper was een scheldwoord voor Indonesische vrijheidsstrijders die na 1945 vochten tegen het Nederlandse koloniale leger.

2. Over de relatie wapenhandel-oorlog-vluchtelingen zie: “Vluchten - doen we ook nog iets aan de oorzaken?” op www.grenzeloos.org van 22 september 2015.  “Verzadiging” op www.grenzeloos.org van 2 mei 2016.

3. Een actuele beschrijving en analyse van het NAVO-optreden is te vinden in:          – “VredesMagazine” Jaargang 9 nummer 3 3e kwartaal 2016.

4. Wat mij betreft:

      – “Oorlog is geen oplossing!”

      – “Stop de wapenhandel!

 

      – “Hou op met oorlogspropaganda!”

 

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.