Stuitend!

Stuitend, dat was en is het optreden van Dijsselbloem tegenover de nieuwe Griekse regering. Dat hij aarzelt om de kersverse Griekse minister van Economische Zaken Varoufakis een hand te geven, dat is tot daar aan toe. Dat hij voortdurend rondtoetert ”

Afspraak is afspraak”, dat is zelfs prima. Daar kunnen we hem vast nog wel eens aan herinneren! Maar dat hij reeds verarmde mensen opoffert aan de neoliberale gehaktmolen van de Europese Unie, dat gaat alle perken te buiten. Te meer daar het de Grieken én alle andere 'gewone' inwoners van Europa geen enkel voordeel oplevert.

Fijne vrienden
Het is er dan toch van gekomen. De nieuwe Griekse regering heeft een akkoord gesloten met de rest van de Europese Unie. De Grieken zijn door de pomp gegaan. Althans voorlopig. Kennelijk zagen ze geen kans voor een andere keuze dan voor 95% toegeven aan de dictaten van de Eurogroep.
Het is stuitend om te zien hoe gedreven Dijsselbloem, als voorzitter van die Eurogroep, heeft bijgedragen aan het in een neoliberale dwangbuis persen van de op 25 januari in Griekenland gekozen Syriza-regering. Dijsselbloem deed dat in nauwe samenwerking met zijn Duitse collega Schäuble, een politicus van de uiterst conservatieve Christlich Demokratische Union Deutschland (CDU). Hij eiste van de Grieken dat ze zich zouden neerleggen bij afspraken die met de vorige regering zijn gemaakt. Hij heeft grotendeels zijn zin gekregen. Felicitaties van o.a. het Internationaal Monertair Fonds (IMF) lieten niet lang op zich wachten. Fijne vrienden!

Verpaupering
Voor Griekenland en Europa zijn dat soort vreugdeblijken een teken aan de wand. Want de zege van Dijsselbloem is niet voor iedereen even zegenrijk. De Grieken worden, in ieder geval de komende vier maanden, gedwongen zich te houden aan een eerder vastgesteld neoliberaal hervormingsprogramma. En dat komt neer op privatiseringen en bezuinigingen. Een beleid dat de afgelopen zeven jaar totaal niet gewerkt heeft! In Nederland niet en in heel Europa niet! Terwijl het in Griekenland werkelijk tot desastreuze gevolgen heeft geleid. De economie daar is enorm achteruitgekacheld. Wie even buiten zijn vakantieresort rondkijkt, ziet zelf het verval, de gesloten winkels, de vervuiling, en de armoede op straat. De rijke Grieken weten zich nog best aardig te redden, maar voor de gewone man en vrouw dreigt de verpaupering. De werkloosheid is opgelopen tot 28%. De werkloosheid onder jongeren bedraagt zelfs 61,4%. Bijna tweederde van degenen aan wie de toekomst behoort, heeft nauwelijks een heden!

Leugen
Het is een leugen dat de Europese miljardensteun ten goede zou zijn gekomen aan “de Grieken”. Een kleine bovenlaag weet altijd wel te profiteren, maar verder is liefst 77% van de 200 miljard Euro aan Europese steun terecht gekomen bij de Noordeuropese banken! Als dat gelogen is, dan is dat gelogen in commissie met Willem Bos, de voorzitter van het comité Ander Europa (ziewww.grenzeloos.org).
Natuurlijk hebben diverse Griekse regeringen en de elite daar er een potje van gemaakt. Maar dat waren wél regeringen van de rechts-liberale Neo Demokratia (ND) en de PASOK, de Griekse sociaal-democraten. Partijgenoten in internationaal verband van Dijsselbloen en zijn PvdA. Zijn er misschien nog linksige mensen in de PvdA die een beetje wakker zijn? Horen doe je ze niet!

Hoop
Het valt nog te bezien hoe er in Griekenland gereageerd wordt. Veel mensen hadden na het aan het bewind komen van Syriza weer wat hoop op betere tijden gekregen. En Syriza leek dat waar te gaan maken. Sommige bezuinigingen en privatiseringen zouden ongedaan worden gemaakt. Het minimumloon werd teruggebracht op € 745,- per maand. De pensioenleeftijd werd bijgesteld zodat de gemiddelde Griek, net als de gemiddelde Nederlander, op zijn 62ste met pensioen kan. Het ontslag van 10.000 leraren en ambtenaren werd teruggedraaid. Tegelijk, en om deze koers mogelijk te maken, werden harde maatregelen aangekondigd tegen corruptie en belastingontduiking. Het is de vraag wat nu nog van deze linkse aanpak overeind kan blijven. Mocht dat zo zijn, dan is dat in ieder geval niet te danken aan Dijsselbloem.

Pact met rechts
Dijsselbloem. Zijn Griekse partijgenoten van de PASOK waren medeverantwoordelijk voor de crisis die is ontstaan. Bij het oplossen van de problemen hebben zij de afgelopen jaren wederom geen opbouwende rol gespeeld. Tijdens de coalitieregering van PASOK en ND nam de ellende alleen maar toe.En nu de Grieken een regering hebben gekozen die wél wil aanpakken én daarbij het gewone volk wil beschermen, nu sluit 'onze' sociaal-democratische bewindsman een hecht pact met rechtse, conservatieve en christen-democratische voorlieden om de Grieken die al aan de rand van de afgrond verkeren, nog verder uit te persen. Stuitend!

 

Dit commentaar verscheen eerder op Konfrontatie 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop