Alle leugens over Griekenland weerlegd

28.05.2015

Onder de titel ‘Waarom de Griekse strijd ook de onze is’ heeft Ander Europa een brochure uitgebracht waarin in het kort en zeer helder de oorzaken en achtergronden van de Griekse crisis worden uiteengezet.

Wie deze korte brochure doorneemt, zal een heel ander beeld krijgen van wat er in Griekenland en de EU aan het gebeuren is. Als er ergens sprake is van het volharden in een ideologie, is het bij de EU zelf. Sinds vijf jaar heeft ze, met medeplichtigheid van de Griekse traditionele partijen, Griekenland in een neoliberaal keurslijf gedwongen. De gevolgen zijn desastreus. De economie is ineengestort, bijna 60% van de jongeren is werkloos, steeds meer mensen vervallen in de armoede, 800.000 Grieken hebben geen toegang tot medische verzorging… Griekenland is het schrijnendste, maar niet het enige voorbeeld van wat de EU aanricht. Ook in Portugal, Ierland, Spanje, Cyprus en Oost-Europa weet men ervan mee te spreken. Maar ook in de kern van de EU, bij ons in Nederland, in België, in Duitsland, proeven we steeds meer de bittere smaak van het neoliberaal beheer van de samenleving.

Nu heeft er één volk klaar en duidelijk gezegd: dit willen wij niet meer. De Grieken hebben in januari een regering gekozen die beloofd heeft om een andere weg in te slaan. Ze hebben daarmee het voortouw genomen in een strijd die ons allen aangaat. De Grieken moeten winnen, want door hun verlies zouden de Europese elites zich alleen maar gesterkt voelen in hun antisociaal en ondemocratisch beleid. De Griekse strijd is ook de onze; dat inzicht moet de hele Europese werkende klasse in beweging brengen. Met deze brochure willen we daaraan een bijdrage leveren.

 

De brochure is gratis te downloaden

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.