1 June 2020

Herdenkingsbijeenkomst Henk Sneevliet en zijn makkers

Aankomende zaterdag is het 77 jaar geleden dat Henk Sneevliet, Willem Dolleman, Ab Menist, Jan Edel, Jan Schriefer, Rein Witteveen en Jan Koeslag door de bezetter werden gefusilleerd. Cor Gerretsen, die tot dezelfde groep behoorde, had eerder zelfmoord gepleegd. Later in 1942 werden ook Johan Roebers en Aaldert IJmkers vermoord. 

Henk Sneevliet en zijn kameraden waren actief in het Marx-Lenin-Luxemburg-front, een ondergrondse revolutionair socialistische verzetsorganisatie en de voortzetting van de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij (RSAP). Het Sneevliet Herdenkingscomité organiseert elk jaar een herdenkingsbijeenkomst voor de gevallen socialisten. De herdenking vindt dit jaar plaats op zondag 14 april, op Begraafplaats Westerveld in Driehuis. 

SNEEVLIET HERDENKINGSCOMITÉ  13 APRIL – 1942 – 16 OKTOBER 

H. Sneevliet, W. Dolleman, R. Witteveen, J. Koeslag, J. Roebers, A. Menist, J. Edel, J. Schriefer, C. Gerritsen, A. IJmkers.

Ieder jaar organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité op of omstreeks 13 april een herdenkings­bijeenkomst ter nagedachtenis aan de revolutionair socialist Henk Sneevliet en zijn makkers die vielen in de antifascistische strijd. Dit jaar vindt de herdenking plaats op zondag 14 april 2019. Deze herdenkingsbijeenkomst vindt plaats op: Begraafplaats WESTERVELD, Duin en Kruidbergerweg 2, 1985 HG Driehuis NH. Vanaf 10 uur staat de koffie klaar in het Petit Café op de begraafplaats. 

Desgevraagd kunnen wij u ophalen vanaf station Driehuis. Neem daarvoor contact op met bart.vandersteen@gmail.com en/of 06 11 40 95 91. Als u met de trein van 11.01 uur uit Haarlem komt, wordt u om 11.12 uur op station Driehuis afgehaald. Bij vertraging, even bellen. 

Om half twaalf lopen we naar het monument en leggen daar bloemen neer. Wie moeilijk ter been is, kan daar met een auto worden afgezet. Bij het monument staan enkele stoelen klaar. Na de bloemlegging vertrekken we gezamenlijk per auto naar DE DWARSLIGGER, Planetenweg 338, 1974 BP IJmuiden. We drinken daar een kopje koffie of thee met een plak cake. 

We zijn altijd blij met een bijdrage voor de bloemen die elk jaar bij het monument worden gelegd; evenals als voor een bijdrage voor instandhouding van het monument. Op deze manier wordt de toekomst van het comité en de herdenking in de toekomst verzekerd. Het IBANnummer is: NL39INGB0000223776 t.n.v. penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité te Amsterdam. Met de vermelding ‘bloemen’ of ‘monument’. 

Locatie: Begraafplaats Westerveld, Duin en Kruidbergerweg 2, Driehuis • Aanvang: 10.00 . 

Zie voor meer informatie de website van het Sneevliet Herdenkingscomité.

Over Sneevliet en zijn strijdmakkers op Grenzeloos:

Alex de JongHenk Sneevliet (1883-1942), rebel in Azië en Europa (ook als Grenzeloos geschrift

Rob Lubbbersen: Willem Dolleman

Peter Drucker:Ab Menist

Dick de Winter: Korte geschiedenis van het Sneevliet herdenkingscomité

Rob Lubbersen: Mijn vader is niet overleden. Hij is vermoord. Door de nazi’s.

Rob Lubbersen: Wie was... Willem Dolleman

Jan Willem Stutje: De plaats van Henk Sneevliet in de nationale en internationale arbeidersbeweging 

Een aantal geschriften van Sneevliet, vind u bij het Marxistisch Internet Archief.

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren