Twee geloven op een kussen, dat kan problemen geven

Liefde tegen de achtergrond van culturele en religieuze verschillen. Een worsteling van zich ontplooiende gevoelens met meegekregen normen en waarden. Romeo en Julia in de moderne multiculturele maatschappij. Zo mooi en zuiver in beeld gebracht, dat het je onmogelijk onberoerd kan laten. Ken Loach heeft aan zijn oeuvre een nieuwe parel toegevoegd.

Spreekbeurt
Ae Fond Kiss begint met een spreekbeurt van Tahara op een katholieke middelbare school in Glasgow. Op uitdagende wijze verkondigt ze dat ze Pakistaanse is en Glasgowse, dochter van moslims en leerling op een christelijke school. Bovendien onthult ze temidden van de katholieke Celtic-fans een supporter te zijn van de protestantse Glasgow Rangers.
Door haar mond klinkt het credo van Ken Loach: laat je niet in een hoek duwen, laat je niet over een kam scheren, maak je eigen keuzes en kom daar voor op. Dat afkomst en omgeving zich niet zo gemakkelijk opzij laten zetten, dat laat Loach onmiddellijk en in de rest van de film ook zien. Tahara krijgt na de les ruzie met enkele klasgenoten. Die confrontatie is de aanleiding voor de ontmoeting tussen haar oudere broer, Casim, en de muzieklerares Roisin. Tussen Casim en Roisin ontstaat iets moois. Ze worden verliefd op elkaar en doen de dingen die daarbij horen. Ze krijgen daar beiden problemen mee. Casim is door zijn ouders voorbestemd om te trouwen met een nichtje, een ‘keurig’ Pakistaans en islamitisch meisje. De ouders en de oudere zus van Casim proberen uit alle macht om dat huwelijk doorgang te laten vinden. Roisin op haar beurt verliest haar baan op de katholieke school, omdat het bestuur niet tolereert dat ze ‘in zonde leeft’.

Bescherming
De tegenwerking die Roisin ondervindt, wordt door Loach vrij vlotjes afgedaan als een achterhoedegevecht. Zelfs de schooldirecteur vindt het absolute onzin en betreurenswaardig dat ze moet vertrekken. En de schade valt mee. Na een paar dagen kan Roisin al weer aan de slag op een openbare school.
Veel indringender wordt de strijd om Casim in beeld gebracht. Loach maakt de pogingen om Casim te behouden voor de familie en de moskee invoelbaar. Er wordt zekerheid ontleend aan de eigen culturele en religieuze gemeenschap in een wereld waar het racisme niet is uitgebannen. Ook al zijn het vooral vroegere ervaringen - de vervolging van moslims in India en de discriminatie in het blanke Great Britain – die in stelling worden gebracht. De angst voor het verlies van vertrouwde gewoonten en verbanden, die in het verleden bescherming boden, is er niet minder om. Roisin kan daar maar moeizaam begrip voor opbrengen. Casim heeft nog meer moeite zich daar los van te maken. Het jongste zusje, Tahara, is duidelijk van een andere generatie. Zonder haar ouders te veroordelen, maakt ze haar keuzes en volgt ze haar eigen weg.

Verplichte kost
Ken Loach is er wederom in geslaagd zijn acteurs tot grote prestaties te brengen. Atta Yaqub als Casim en Eva Birthistle als Roisin zijn naturel, levensecht en overtuigend.
Loach heeft met Ae Fond Kiss weer een schitterend, actueel, humaan en sociaal beeldverhaal afgeleverd. Eerlijk en realistisch. Verplichte kost voor wie meedoet aan het ‘integratiedebat’. En wie zich daarbij stoort aan de ‘ruwe taal’ die gebezigd wordt of aan de openhartige vrij-scenes die in de film vertoond worden, die moet hoognodig maar eens wakker worden!

Vers van de pers: Which side are you on? Ken Loach and his films. Een biografie geschreven door Anthony Hayward. Bloomsbury, 2004.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop